Gavà Gats
L’Associació Gavà Gats recapta 75 quilos de pinso (Foto: Instagram de l'entitat)

L’Associació Gavà Gats ha recaptat 75 quilos de pinso en una acció que van dur a terme el passat dissabte a la botiga Kiwoko del Centre Comercial Barnasud. L’acció es va dur a terme entre les 10 del matí i les 8 de la tarda, i hi van participar 8 dels 91 voluntaris que té l’entitat animalista gavanenca.

Margarita Vázquez, responsable de xarxes socials de Gavà Gats, ens ha explicat a més que “en realitat els 75 quilos de pinso es doblen i són 150, ja que Kiwoko es va comprometre a donar a diverses protectores d’animals la mateixa quantitat de pinso que recaptéssim nosaltres”. Així doncs, des de Gavà Gats es mostren molt agraïts per la participació de Kiwoko que “a més ens va cedir un espai a dins de la seva botiga durant tot el dia on explicàvem a la gent qui som i que estàvem recaptant pinso pels gats”.

No és l’única col·laboració que Gavà Gats porta a terme amb el teixit comercial de Gavà. A Garden Center Bordas, per exemple, “tenim un espai permanent on la gent pot deixar la seva donació de pinso en qualsevol moment que la botiges estigui oberta, i això es importantíssim”. Els animalistes han col·laborat també amb Mercadona portant a terme accions de recapte de pinso en els dos centres que la marca té ubicats a Gavà.

Gavà Gats té censades a dins del terme municipal de Gavà un total de 43 colònies “entre la part del nucli urbà, el barri de Gavà Mar, la zona industrial, i la muntanya”. Vázquez ens ha explicat que “determinar el número exacte de gats és una mica més complicat que fer-ho amb les colònies, però estimem que en aquestes 43 colònies hi ha uns 400 gats”.

Segons Vázquez, “entre el 80 i el 90% dels gats d’aquestes colònies procedeixen d’abandonaments. Hi ha gats que han nascut en aquestes colònies però és perquè van abandonar a la mare embarassada”. La responsable de Gavà Gats posa l’accent en que aquests abandonament “és un fet especialment problemàtic pel gat ja que és un animal acostumat a l’humà i no sap buscar-se la vida ni buscar menjar, depèn de l’ésser humà, així que va a buscar a les escombraries. Per tant, aquest gats principalment és gràcies als voluntaris que s’encarreguen de fer la gestió de les colònies que no es moren de gana”.

A més de donar-los menjar, que és la seva principal missió, cada gestor d’una colònia també s’encarrega “del control de la seva colònia, de l’esterilització dels seus membres, i del programa CER de captura, esterilització i retorn”. En els casos en els que es troba un animal a la colònia que “ha aparegut i és un abandonament domèstic, el que fem és portar-lo al veterinari i després a una casa d’acollida, ja que nosaltres no tenim cap espai propi. Allà s’està fins que aparegui una persona que el vulgui adoptar”.

Els 75 quilos de pinso recaptats el passat dissabte “es repartiran entre els voluntaris que, per manca de diners, no poden donar tants aliments als gats del carrer. S’ha de tenir en compte que hi ha colònies que gasten fins a 15 quilos diaris de pinso, així que les colònies que tenen aquest tipus de dificultats rebran el pinso recaptat a través dels voluntaris que se’n cuiden”.

Avís per qualsevol persona que vulgui col·laborar amb Gavà Gats: a la plaça de la Pagesia “normalment una vegada al mes fem una paradeta on, a banda de recollir aliments, també recollim fons econòmics per poder pagar totes les despeses veterinàries de, per exemple, els gats que trobem atropellats pels cotxes, aquests gats s’han de portar immediatament al veterinari i les despeses en aquest apartat són elevades”. Només cal seguir les xarxes socials de l’entitat per estar al cas de quan s’hi posen a la plaça de la Pagesia.