Uns dels gats dels que es cuida l'entitat (Imatge: cortesia Gavà Gats)

Gavà Gats necessita voluntaris per ajudar-los en la seva tasca de gestió i control de les colònies de gats comunitaris que hi ha al municipi. L’entitat sense ànim de lucre s’encarrega de donar pinso a unes 55 colònies que hi ha a Gavà, però en realitat “a Gavà n’hi ha 63 colònies, el que passa és que d’algunes se n’encarreguen particulars i no les gestionem nosaltres”, ens explica Mayte Martínez, membre de la junta directiva i coordinadora dels voluntaris de Gavà Gats. Les colònies es troben tant al nucli urbà com als barris perifèrics.

L’entitat necessita voluntaris de dos tipus. D’una banda, que s’encarreguin d’ajudar a gestionar les colònies ja que “actualment som pocs i cada voluntari ha d’anar un cop a la setmana sempre que estigui coberta tota la setmana ja que les colònies s’han d’alimentar els 7 dies de la setmana, així que alguns voluntaris han de repetir més d’un dia perquè no som suficients”.

Aquesta circumstància té un impacte econòmic en els voluntaris ja que cadascun d’ells “s’ha de pagar el pinso per la seva colònia, ja que l’Ajuntament ens dona molt poc pinso i és totalment insuficient per cobrir l’aliment que necessitem per les colònies, amb el que ens dona només es poden alimentar els gats entre tres i quatre dies cada mes”. És per això que “molta gent té ganes de col·laborar però no ho pot fer per una qüestió econòmica, perquè no s’ho poden permetre”.

La manca de voluntaris, doncs, fa que “alguns dels voluntaris hagin d’anar quatre vegades a la setmana a alimentar les seves colònies o fins i tot alguns van a dues colònies, i això a aquestes persones els suposa una despesa econòmica mensual molt important. Si tinguéssim més voluntaris, aquesta despesa es podria repartir entre més gent”.

S’ha de tenir en compte, a més, que una colònia “no implica només un únic punt d’alimentació, sinó que poden ser diversos i, per exemple, la colònia que hi ha Barnasud, que és la que jo gestiono, és molt gran i té nou punts d’alimentació”.

L’altra tipus de voluntariat que necessita Gavà Gats és el que pugui aportar cases d’acollida ja que l’entitat no disposa de cap seu física ni espai per poder tenir els gats. En aquest cas, es tractaria de persones que puguin “acollir temporalment a certs gats, necessitem espais de recuperació, ja sigui a causa de malalties o de cirurgies, degut a que aquests gats no poden tornar a les colònies fins que rebin l’alta veterinària”. Des de l’entitat ens destaquen justament aquesta necessitat d’un espai físic propi: “Necessitem un espai per donar la possibilitat als animals de tenir la seva recuperació, com que no disposem d’una seu física per tenir aquesta gats necessitem moltes cases d’acollida, així que disposar d’espai propi és una necessitat molt urgent”.

Gavà Gats

Una de les tasques que també realitza Gavà Gats és la de “portar a terme el programa CERR, és a dir, captura, esterilització, registre i retorn. Aquesta és la manera de controlar la població de les colònies de gats comunitaris”. No és, però, una tasca senzilla ja que “ens manquen materials de captura i tenim limitacions a l’hora de capturar-los”, ens confessa Martínez, “i a més s’ha de tenir en compte que són moltes colònies les que volem esterilitzar i que a Gavà només els podem esterilitzar a Vet24, que és qui té la concessió amb l’Ajuntament per aquesta tasca”.

Qualsevol persona que vulgui col·laborar amb Gavà Gats es pot adreçar a l’entitat mitjançant les seves xarxes socials, a través de la seva pàgina web, o escrivint directament al correu electrònic voluntaris@gavagats.cat.