Gavà ha celebrat un dels dinars de Sant Egidi
Gavà ha celebrat un dels dinars de Sant Egidi

Gavà ha estat una de les ciutats de Catalunya que, aquest 25 de desembre, va celebrar un dels dinars de Sant Egidi, reunint una quarentena de persones amb pocs recursos, refugiats o sense llar a la parròquia de Sant Nicasi.

Aquesta comunitat, amb presència a la nostra ciutat des de fa tres anys amb un petit nucli de voluntaris que, cada setmana durant tot l’any, visiten els sense sostre, ancians sols, o famílies vulnerables amb infants, ha organitzat aquest àpat tan especial gràcies a l’ajuda d’una trentena de voluntaris que s’han ocupat de comprar regals, cuinar el menjar i servir-lo.

Segons la comunitat “el dinar de Nadal és una invitació personal a cadascun d’aquests amics que visitem per celebrar plegats un dia de pau i fraternitat”. Aquest ha estat el segon any que s’ha celebrat a Gavà aquest dinar, tot i que ja al 2021 es va fer una festa amb dolços i regals el dia de Nadal, ja que per les restriccions del covid no es podia fer un àpat amb tantes persones.

Sant’Egidio és una associació internacional de laics amb seu a moltes ciutats del món. Va nèixer a Roma a l’any 1968 amb la vocació d’estar al costat dels més pobres de les perifèries de cada ciutat i de treballar per la pau. La tradició del menjar de Nadal d’aquesta comunitat va començar al 1982 a la basílica de Santa Maria in Trastevere, on van acudir-hi  47 persones en situació vulberable.

Venda de joguines usades per una bona causa

La comunitat de Sant Egidi també ha dut a terme a Gavà, els dies 21 i 22 de desembre, la campanya Rejoguina posant a la venda, en una paradeta a la plaça de Batista i Roca, les joguines usades que en els mesos previs havien recollit gràcies a diverses aportacions, com les que es van fer a l’escola Immaculada Concepció o a Les Marines amb l’objectiu d’enviar els fons a l’Àfrica. En total es van recaptar prop de 350 euros per sostenir el programa Dream per lluitar contra la Sida i la malnutrició.

El projecte, segons els impulsors, “és concep com una lliçó de generositat i responsabilitat, i demostra que accions senzilles poden tenir un impacte significatiu i també com una iniciativa ecosostenible, perquè els materials plàstics de què estan fetes les joguines solen ser contaminants, i per això cal aconseguir que la joguina visqui el màxim temps possible, perquè quan la llencem a les escombraries, acaba en una incineradora o en un abocador, i així segueix contaminant el medi ambient”