Foto: Xavi Cabo
Foto: Xavi Cabo

El canvi d’estació d’estiu a tardor ha coincidit enguany amb un canvi de temps, amb pluges en alguns casos força intenses i un descens de les temperatures, tot i que s’han recuperat en els darrers dies. Però l’estiu que hem deixat enrere ha estat marcat per dues característiques: les elevades temperatures i la manca de pluges.

El meteoròleg Miguel Álvarez el qualifica com “un estiu històric, el més càlid des que es tenen dades en molts municipis i, com hem pogut notar, ha estat de calor intensa i sostinguda amb anomalies que han arribat als 4 i 5 graus en molts punts de Catalunya i que aquí a Gavà han estat per sobre de la mitjana en fins a 3 graus. Aquesta calor, combinada amb la manca de precipitació, ha agreujat el dèficit hídric que portem en els darrers mesos.

Un altre dels aspectes que ha marcat l’estiu del 2022 ha estat el mal dormir a tota l’àrea de Barcelona. S’han registrat moltes nits tropicals, en que les mínimes no han baixat dels 20 graus, i també n’hi ha hagut alguna de tropical, amb temperatures superiors als 25. Com explica Miguel Álvarez, “És un problema que, està demostrat en diversos estudis, afecta a la salut de les persones. Especialment a les zones urbanes, perquè a Gavà, per exemple, la temperatura és dos o tres graus més elevada en el centre que a la perifèria”.

Totes aquestes anomalies cada vegada són més evidents i tenen relació amb la situació d’emergència climàtica que estem patint: “Les temperatures cada vegada són més altes, que cada any tenim rècords i hi ha una relació que crec que és evident”.

Tot i que les temperatures han remuntat, sí que hem abandonat definitivament la calor. El que no queda clar és si tindrem més pluges. En aquest sentit, en Miguel Álvarez és poc optimista. “Els models estacionals no indiquen ni una situació de temperatures més baixes o de més pluges. Però tant de bo arribi aquesta precipitació que és tan necessària per omplir els embassaments”.

Caldrà esperar doncs per veure si ens tenim que menjar les castanyes i moniatos abrigats com tocaria o si, com ha passat els darrers anys, encara anem vestits de màniga curta.