Gavà homenatja els seus primers castellers
Integrants dels Xiquets amb l'Alcaldessa i Carles Artola

Gavà va retre un emotiu homenatge, dissabte a la tarda, als primers castellers de la ciutat que, als anys 40, formaven part dels Xiquets de l’Eramprunyà. Aquesta colla, que va aixecar la seva primera torre humana el dia de Sant Jordi de l’any 1948, va néixer per iniciativa de la família Batet, que vinguda de terres tarragonines on els castelleres eren una tradició molt arrelada, van voler crear-ne una al poble, i ho van fer implicant a companys, veïns, amics i sobretot la família. Així, els 5 fills de Josep Batet van fer castells des de ben petits i Aurora Batet va esdevenir la primera nena castellera de tot Catalunya. Per a ella, poder rebre aquest reconeixement resulta “molt emocionant” així com pel seu germà Berto , qui recorda amb orgull “un pilar de 5 que vam fer tots els germans”. La colla, que és la llavor del que avui són els castellers de Gavà, comptava també a les seves files amb Antoni Pasqual, de 83 anys, qui va fer castells, primer com a acotxador i després de dosos, i assegura conservar “records molt bonics a Valls i al Vendrell” i també algunes caigudes “com la que vaig patir al carrer de Nostra Senyora de Bruguers, fent un 2 de 6, de la qual encara avui se’m ressenten els talons ”.

Carles Artola president dels Castellers de Gavà assegura que “la colla actual és fruit d’aquells primers castellers que van ser pioners d’aquesta tradició a les comarques de Barcelona” i “l’homenatge als Batet és més que merescut, ja que després van ser figures cabdals en el naixement de la Colla Vella de Valls”.

Justament, el president d’aquesta Colla, Albert Pedret, destacava aquest fet i recordava que “Berto Batet, com a acotxador, i l’Aurora, com a Enxaneta, havien aixecat molts castells”. També va esmentar l’Àngel, un altre dels germans amb qui “vam aixecar molts pilars de 6, un castell que ara sovinteja, però que va requerir picar molta pedra”. Pedret també va subratllar que “els vincles històrics entre ambdues colles són molt macos, i gràcies als Batet molts gavanencs van participar en diades castelleres a Valls”.

Artola també va recordar que, “en el primer 4 de 9 de l’era moderna descarregat al 1981, Àngel Batet parava a quarts. El seu paper doncs, ha contribuït a fer grans els castells, considerats, avui per la Unesco, patrimoni immaterial de la humanitat”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, també va voler destacar aquest mèrit i el de l’Aurora Batet, “castellera, i dona, en una època on quelcom no era ni fàcil, ni habitual”. Sánchez també ha destacat “la tasca dels Castellers de Gavà recuperant, i reforçant el projecte amb accions de promoció a les escoles”.

La jornada, pròpiament dita, va començar amb els Castellers de Sants que van completar castells de 8 bàsics. D’altra banda, la Jove de Sitges i els Castellers de Gavà van aixecar castells de 6. El castell protagonista de l’actuació va ser el 4d8p de la Colla Vella que va arribar en tercera ronda i a cobert a causa de la pluja. Els vallencs van començar amb un 3d8 i un 2d8f i van acabar amb el pilar de 6.

A una setmana del seu aniversari, els Castellers de Sants van repetir l’actuació de fa dues setmanes a Sitges: la clàssica de 8, començant amb el 3d8, seguit d’un 4d8 i acabant amb un 2d7.

La Jove de Sitges va culminar el 2d6, el 5d6 i el 4d6a. Finalment la colla local, els Castellers de Gavà, van completar la millor actuació de la temporada amb el 4d6, el 3d6a i el 4d6a.