Gavà inclosa al Procicat

Gavà i Castelldefels se sumen al conjunt de municipis metropolitans afectats per les restriccions per frenar la propagació del Covid-19. Aquest matí, s’han concretat, en roda de premsa, les mesures i s’ha raonat aquesta decisió, que també afecta a Sant Feliu de Llobregat, i que rau de la petició expressa, feta dilluns, per part de l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, “davant l’increment exponencial de casos, amb una setantena de positius, en la darrera setmana”.

En aquesta compareixença on també hi ha pres part l’alcaldessa, Raquel Sánchez, s’ha explicat que, pel que fa a Gavà, “tot i que no han pujat els casos, creiem que no podem quedar fora, perquè geogràficament quedaríem aïllats i això no té sentit, i també per incrementar la prevenció, perquè en cas contrari pot existir una falsa sensació de seguretat que ens faci baixar la guàrdia i no ens ho podem permetre”. Sánchez ha recordat que “a Gavà, per decisió de l’Ajuntament, ja vam aplicar mesures per evitar concentracions de persones tancant espais infantils i pistes poliesportives. També hem reforçat el desplegament d’agents cívics i el control policia en tasques de vigilància i aplicant les sancions en cas d’incompliment” . També afirma que “ens hem centrat en el col·lectiu de joves, impulsant accions de sensibilització, donat que, en aquestes darreres setmanes, sembla que representen el principal focus d’infecció amb alguns casos greus diagnosticats”.

El delegat territorial del govern de la Generalitat a Barcelona, Julià Fernàndez, qui també ha pres par en aquest contacte informatiu amb els periodistes, ha confirmat que “tot i que la situació epidemiològica a Gavà és estable”, la seva inclusió en el nivell 3 té sentit “per prevenció” ja que “a nivell global estem en un moment de transmissió comunitària, sense afectació hospitalària” i, per tant, “calen mesures encaminades al distanciament social, la reducció de l’activitat social, evitar aglomeracions i la higiene per poder tornar als nivells anteriors el més aviat possible”.

Les mesures ja aplicables són la restricció d’aforament en un 50% en bars, restaurants i comerços, el tancament de l’oci nocturn i la prohibició de menjar i beure a la via pública. Altres mesures es coneixeran en breu, després que el jutge ratifiqui el pla presentat pel Govern de permetre les activitats culturals i esportives, també amb limitació d’aforament, a més de la resta d’obligacions en matèria d’higiene i seguretat.

Fernàndez ha precisat que “a la zona sanitària compresa per Gavà, Castelldefels Viladecans, Begues i Sant Ciment s’estan fent prop de 300 proves PCR al dia, la qual cosa permet veure com evoluciona la pandèmia i detectar molts asimptomàtics”, malgrat tot, assegura que “si bé és clau complir rigorosament amb l’aïllament de positius i contactes, és més important la prevenció”. En aquest sentit, Raquel Sánchez, també ha dit que “tot i que des de les administracions estem aplicant totes les mesures per evitar els contagis, cal que hi hagi responsabilitat individual, perquè el virus no entèn de fronteres i ens hi estem jugant molt, no només la salut, sinó importants conseqüències socials i econòmiques”.