Gavà intensifica les accions per estalviar aigua
Gavà intensifica les accions per estalviar aigua

Davant la situació d’excepcionalitat per sequera decretada per la Generalitat, l’Ajuntament de Gavà reforça les actuacions per reduir el consum d’aigua. En compliment de les noves restriccions, es posen en marxa noves mesures que tenen com a finalitat estalviar aigua potable en serveis i activitats, si bé bona part d’elles fa temps que s’han implementat, de manera que la gestió ordinària de la ciutat no es veurà afectada per la fase d’excepcionalitat.

L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permet l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Així mateix, queda prohibida la neteja de carrers amb aigua potable.

Mesures en espai públic i equipaments de Gavà

Reg de l’espai públic

 • Es rega amb aigua freàtica, del subsol, l’arbrat amb menys de 2 anys de plantació
 • Anul·lat el reg de totes les zones de gespa
 • Es rega per degoteig l’arbrat i arbustives en horari de 20:00 a 8:00 hores.
 • Només es consumeix aigua de la xarxa pública pel rec per degoteig.

Reg en camps de futbol

 • Estadi la Bòbila
 • Es manté el reg en tractar-se de gespa natural i esport federat,. L’horari de reg és de 6.30 h – 8 h, és redueix el reg setmanal a 50m3
 • Els dies de partit es fa un reg de refresc d’uns 10 minuts aprox. (diumenges al matí cada quinze dies).
 • Camp futbol Can Tintorer
 • Es regarà només una vegada al dia abans d’entrenaments i/o partits (8 m3 aproximadament).
 • Zona esportiva Can Torelló
 • Es regaran els camps de gespa artificial només una vegada al dia abans d’entrenaments i/o partits (8 m3 aproximadament).
 • Segons l’estat del sauló, es regaran els camps de beisbol/softbol com a mínim una vegada al dia abans d’entrenaments i/o partits (15 m3 aproximadament).
 • S’ha procedit a tancar el reg de talussos.

Neteja de carrers, mobiliari urbà i vehicles de flota

 • Ús d’aigua freàtica per a tots els serveis de neteja de l’espai públic i del mobiliari urbà.
 • Activat el dipòsit que hi ha a PRESEC, omplert amb aigua freàtica, pele rentar els vehicles de neteja viària i recollida de residus.
 • Només es consumeix aigua de la xarxa pública per a la neteja dels edificis municipals.

Fonts ornamentals

 • Sense servei les fonts de plaça Catalunya i la de la Torre Lluc.
 • La font ornamental de la plaça de l’Església. Aquesta darrera es manté plena mentre les condicions de l’aigua ho permetin

Piscines municipals

 • No hi ha aportació d’aigua nova manual diària, només aquella que es perd pel mateix ús.
 • Només es netegen els filtres quan estan al llindar de la pressió de treball permesa

Consum domèstic

La fase d’excepcionalitat implica una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia, que passa dels 250 als 230 litres per habitant i dia.

A Gavà els consums són manifestament inferiors. La mitjana mensual se situa en els 166

No obstant això, des de l’Ajuntament es fa una crida a la ciutadania perquè faci un ús responsable d’aigua i rebaixi encara més els consums, instant-la a seguir les indicacions següents

Instal·lar airejadors d’aixetes

Redueixen el cabal que surt per l’aixeta, però mantenint la utilitat. Permeten estalviar fins a un 50% d’aigua. Fem-los servir!

Revisar dels equipaments d’aigua

Una aixeta que goteja perd fins a 1.000 litres d’aigua al mes. Cal evitar aquest malbaratament reparant-les.

Reg amb consum eficient

Cal ser curosos amb el reg i triar plantes autòctones per a balcons i jardins.

La instal·lació de sistemes gota a gota o d’aspersors d’eficiència alta permet retallar el consum d’aigua en el reg.

Regueu entre les 20 i les 8 h.

Obtenir aigua extra

L’aigua de bullir la verdura o els ous és un aliment excel·lent per a les plantes del terrat o del balcó, sempre i quan estigui lliure de sal.

També es pot fer servir la de l’aquari i, fins i tot l’aigua de fregar el terra (sempre que no hi posem sabó).

A sota la pica, posar sempre un recipient per recollir l’aigua sobrant de netejar la fruita i les verdures o altres aliments per regar o netejar la casa.

El vàter no és una paperera

Fer servir el vàter com a paperera suposa una despesa absurda d’aigua. Cal recordar que la descàrrega d’una cisterna del tipus normal buida entre 9 i 12 litres d’aigua en cada ús.

Fer servir cisternes de vàter de doble descàrrega que permeten buidar mitja o tota la capacitat de la cisterna d’acord amb l’ús que en fem, de manera que podem passar de 3 a 9 litres segons el cas. També n’hi ha que permeten aturar la descàrrega de manera voluntària per no malbaratar més aigua de la necessària. S

Hi ha un sistema casolà d’estalvi a la cisterna del vàter: introduir una ampolla de litre plena de sorra. S’aconsegueix un estalvi de més de 4.000 litres d’aigua a l’any.

Dutxa o bany?

Mentre que omplir la banyera suposa un consum de fins a 300 litres d’aigua, una dutxa de 5 minuts (més que suficient per a la higiene diària del cos) rondaria els 80 litres. I si a més es disposa d’un airejador de dutxa, el consum es pot reduir fins als 60 litres.

El rentavaixella, estalvia?

La utilització correcta del rentaplats pot reduir el consum d’aigua, sempre que es tracti d’un model de classe A o superior. Cal esperar a omplir-lo per fer-lo servir.

La rentadora sempre plena

Cal fer servir la rentadora amb la càrrega completa i utilitzar, sempre que sigui possible, el programa d’estalvi.

Dipòsits d’estalvi d’aigües grises

Les aigües grises són les que s’obtenen de la cuina, de la rentadora, del rentavaixella o de la dutxa. Aquestes aigües residuals es poden conduir a un petit dipòsit que, posteriorment, alimenta la cisterna del vàter.

Com mantenir les piscines?

Cal mantenir en perfectes condicions per evitar buidar-la. És recomanable protegir-la amb una lona o una xarxa en acabar la temporada de bany.