Gavà lidera el projecte Gavius
Gavà lidera el projecte Gavius.

L’Ajuntament lidera el projecte “Gavius”, un assistent virtual per comunicar als ciutadans els ajuts socials que els pertoquen i automatitzar el procés de sol·licitud i posterior cobrament.

L’eina permetrà una automatització de processos, ja que es dissenya amb un sistema d’intel·ligència artificial que aprèn constantment de les diverses tipologies d’ús. Permetrà una identificació digital, a través reconeixement facial o biomètric, per tal de salvaguardar la privacitat de l’usuari, i serà de fàcil usabilitat. De forma paral·lela, es dissenya també un assistent per als treballadors dels Serveis Socials i d’Atenció Ciutadana perquè puguin informar dels ajuts als quals es pot optar segons la casuística de cada persona i, alhora, procedir al pagament de manera automàtica.

Si bé el nou assistent virtual s’aplicaria en principi al camp dels Serveis Socials, està pensada perquè es pugui implementar en infinitat de casos d’ús que millorin la relació actual de la ciutadania amb l’administració. Amb això es vol aconseguir que l’Ajuntament sigui una entitat Data Driven i que, per tant, les dades siguin utilitzades per la gestió i presa de decisions com a eina bàsica. A tall d’exemple, la planificació pressupostària de la partida destinada a ajuts socials pot ser més eficàcia si es coneixen els possibles sol·licitants de cadascuna de les seves tipologies.

Interacció Administració- Coneixement- Empresa- Ciutadania

La iniciativa, que opta als ajuts Urban Innovative Actions de la Unió Europea, s’ha treballat amb representants de l’anomenada “quàdruple hèlix” (empresa, administració, ciutadania i recerca). Cadascun d’aquests sectors ha aportat la seva visió: el món de l’empresa la de la transició digital que ha d’afrontar l’administració pública i l’anàlisi del repte legislatiu en relació a la protecció de dades; la recerca universitària i centres d’investigació quant a l’aplicació de la intel·ligència artificial i els límits legals; la social, per fer un aplicatiu usable, amb contingut ètic i que preservi la identitat digital; i l’administració pública, implementant el projecte als ajuntaments de Gavà i de Mataró i estudiant com extrapolar-lo a altres municipis europeus.

En el disseny del projecte han participat inicialment 18 entitats, si bé finalment, són 8 els seus impulsors sota el lideratge de l’Ajuntament de Gavà: Ajuntament de Mataró, Consorci AOC, XNet, Universitat Politècnica de Catalunya, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), i les empreses GFI i EY.

També s’ha creat un consell assessor que integra una desena d’experts en diverses matèries: Carles Ramió, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Rafael Jiménez Asensio, catedràtic de Dret de la UPF; Simona Levi, d’X-net; Nagore de los Ríos, de Techfriendly; Alberto Ortiz de Zárate, de Desidedatum; Josep Lluis Martí, professor de Dret de la UPF; Mila Gascó, director directora associada de recerca del Center for Technology in Goverment – SUNY Albany; Víctor Lapuente, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Göteborg, i Marga León, professora de Ciència Política de la UAB.

Ajuts europeus

El projecte Gavius requereix d’una inversió de 5,3 milions d’euros, dels quals s’han sol·licitat 4,3 milions als fons europeus del programa Urban Innovative Actions (UIA).

UIA és un programa que intenta assajar i testar solucions innovadores per donar resposta a reptes i problemàtiques urbanes. Es fixa com a requisit que els projectes siguin realment nous i mai provats. Això implica que les propostes hagin de ser creatives, imaginatives i trencadores. Un altre dels objectius és que siguin un motor de canvis i transformacions socials i que puguin ser replicades en altres ciutats.