La ciutadania va dir No a la guerra a Ucraïna
La ciutadania va dir No a la guerra a Ucraïna

Unes 200 persones es van concentrar ahir a la plaça de Jaume Balmes, davant l’Ajuntament, contra la invasió russa a Ucraïna. Com a altres ciutats catalanes, aquesta convocatòria sorgeix de la crida del municipalisme català, que condemna l’atac a Ucraïna, que titlla d’injustificat, exigeix que s’aturi immediatament la violència i apel·la a la solidaritat i al diàleg.

Gavà es va sumar, així, a les declaracions i accions de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i la Xarxa d’Alcaldesses i Alcaldes per la Pau de Catalunya.

La regidora Alba Riba va llegir el manifest, després l’alcaldessa va prendre la paraula per mostrar el rebuig a aquesta guerra, i a continuació es va fer un minut de silenci en memòria de les víctimes.

Després, l’alcaldessa, Gemma Badia, en declaracions als mitjans de comunicació municipal va dir: “Gavà diu No, Gavà diu No a la guerra, a la invasió d’Ucraïna i Gavà està al costat dels refugiats i refugiades. Avui hem fet un minut de silenci de dol per totes aquelles víctimes que estan a venti, que hi han hagut i que lamentablement sembla que continuaran havent”

A la concentració també van ser-hi presents representants de sis grups municipals. El portaveu d’ERC, Miquel Roselló sobre la guerra a Ucraïna va assegurar: “En aquest cas Rússia està fent un ús de la seva força per sobre de la resta de països que els vols sotmetre, però no tenim que oblidar la resta de països que pateixen. En aquest cas Rússia s’està passant tres pobles però també crec jo que la OTAN no ha fet un paper bo en aquest sentit. Ha anat provocant, provocant quan tindria que haver intentat fer una mica d’intermediari i no arribar a aquest extrems”.

De la seva banda Francisco Gavilán, portaveu de Ciutadans va dir: “Donem suport al nostre govern i necessitem que tot Europa recolzi amb tot el necessari: ajuda humanitària, tot el que necessitin els ucraïnesos per acabar amb aquest conflicte. Com ha dit l’alcaldessa les converses no estan sent fructíferes, cal ajudar tots a Ucraïna prenent exemple de França i Alemanya”.

El portaveu de Podemos, Miguel Herrera va “animar tota la població a tenir aquest animo de Pau, aquest animo de solidaritat i de col·laboració ara mateix amb el poble d’Ucraïna. Els animo a col·laborar amb totes les associacions i amb totes les organitzacions, ONG que estan recollint material, que estan recollint menjar, que estan recollint medicaments. Tot el que és necessari ara mateix per al poble d’Ucraïna que tant està patint”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà va remarcar que “nosaltres el que reclamen és tornar d’immediat a la via de la diplomàcia, a la via de la negociació per resoldre el conflicte però sempre respectat tant el dret internacional com el drets humans inclosos els drets de les minories nacionals”.

Finalment la portaveu de PP, Mónica Pares, es manifestava així: Oferir-los tot el nostre país i acollida a aquelles persones que vénen sobretot a treballar i a voler integrar-se a la nostra ciutat, que ho han d’abandonar tot. Moltes són dones amb nens que han d’abandonar també els seus marits que han estat cridats a files. I sobretot defensar Ucraïna com a país lliure, país que ha conegut la llibertat i ara no vol perdre-la i sobretot Visca Ucraïna, visca la llibertat”.

A la concentració també si van aplegar alguns dels prop del centenar de ciutadans ucraïnesos que viuen a la ciutat com Natalia Silakova que resideix a Gavà des de fa 2 anys. El pitjor és per a la gent que és allà. Ells no poden ni dormir ni menjar i passen les nits en garatges, al metro. És horrible però també cal dir que la població ucraïnesa és molt forta, estem junts, ajudem i crec que guanyarem aquesta guerra”.