calor

Gavà té 20 metres quadrats de superfície de zones verdes per habitant, el doble del mínim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut. Això li dona una eina importantíssima per lluitar contra l’augment de les temperatures. Un estudi que ha fet l’Àrea Metropolitana de Barcelona, anomenat “La calor en un futur: índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC)”, apunta que el 16% de la població metropolitana (prop de 526.000 persones) viu en zones amb una molt alta vulnerabilitat a la calor extrema. No és el cas de Gavà, que és una de les ciutats més ben preparades per afrontar les altes temperatures, junt amb Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat. A l’altra banda, les ciutats més vulnerables serien Barcelona i els 9 municipis metropolitans amb més densitat de població, que tindrien poques zones verdes. L’estudi, a més, aprofundeix en l’anàlisi mostrant les diferències que hi ha entre barris.

calor

Un altre aspecte important a tenir en compte a l’hora d’estudiar les zones vulnerables són les anomenades nits tropicals, en què no es baixa dels 25 graus i que afecten la salut. En aquest cas la solució no passa pels refugis climàtics, claus durant el dia, sinó per adoptar mesures als habitatges i el seu entorn.

Accions importants per mitigar l’excés de calor

  • Fer més eixos verds a les ciutats i augmentar la superfície de parcs i jardins. Per reverdir les ciutats també es poden adoptar mesures com posar vegetació a la part alta dels edificis.
  • Substituir el terra dur per un més permeable, que emmagatzemi l’aigua de pluja o de reg. Així, en evaporar-se, refrescaria l’ambient.
  • Pintar les façanes de blanc, com ja es fa a diversos municipis, per evitar convertir les cases en forns (el color blanc “escup” la calor). Aquesta acció es pot traslladar als paviments.
  • Altres mesures com la promoció de fonts i punts d’aigua o el desenvolupament de polítiques que redueixin les desigualtats en l’accés a l’aigua o a l’energia.

La ciència també va fent avenços per reduir la calor que, en arribar al mercat, podrien reduir molt les temperatures i la despesa energètica, entre altres beneficis. Gavà, de moment, compta amb un molt bon punt de partida en aquesta carrera contra l’escalfament global.