Gavà referma el seu compromís amb el 25N
Taula rodona sobre violències sexuals

Gavà se suma aquest 25 de Novembre, al Dia Internacional contra la Violència Masclista. Dins dels actes programats durant aquest dies per condemnar aquest xacra, aquest dimecres va tenir lloc una taula rodona sobre violències sexuals. A l’acte hi van participar diferents experts en la matèria aportant la visió del problema des de diferents vessants, la sanitària, la social i l’activista.

L’alcaldessa Gemma Badia va destacar “la importància de celebrar trobades com aquesta que ens permetin visibilitzar aquest drama que afecta milions de dones i nenes per veure que hi ha darrera, com es produeix, com cal reaccionar i la necessitat que tothom prengui consciència i pugui actuar si detecta aquesta mena de situacions”.

Una de les ponents va ser Teresa Echevarría Vallejo, infermera referent de violència sexual de l’Hospital Clínic i fundadora i integrant de la Comissió de Violència de l’Hospital Clínic de Barcelona i del Circuit Barcelona contra la violència. Echevarría, que durant els 30 anys que funciona el departament han atès unes 7000 dones, precisa que “més enllà de l’impacte físic que, fins no fa gaire, era l’únic que es tenia en compte, en les agressions l’atenció ha de ser social, legal i sobretot psicològica”. En aquest sentit, Echevarría destaca “la importància d’aconseguir que la doni estigui prou forta, empoderada i recolzada quan arriba el moment de declarar davant el jutge perquè viurà una revictimització i sovint haurà, fins i tot, de justificar-se si topa amb determinats fiscals i advocats”.

Teresa Echevarría

Mari Carme Riu, Presidenta de l’Associació Dones No Estàndards, activista per eradicar el patriarcat, el normalisme i el capacitisme, va ser una altra de les participants. La seva intervenció va servir per denunciar, entre d’altres coses, que “el 80% de les dones amb discapacitat a Europa pateixen violències”, xifra que qualifica “d’escandalosa i que demostra que dins la nostra societat de consum signifiquem la mercaderia malmesa”. Riu assegura que “la gran discriminació és l’exclusió al normalisme” i aporta dades com que “més del 77% de dones amb discapacitat són analfabetes, i només el 22% treballa. A més, la gran majoria pateix pobresa econòmica perquè amb el mateix sou han de comprar tot de serveis per cobrir les necessitats de salut i han de dependre de tercers, la qual cosa les fa més vulnerables a patir violència”.

L’acte va comptar també amb la participació d’Ana Burgos Garcia, antropòloga i coordinadora de L’observatori Noctàmbul@s, projecte per a la prevenció de les violències sexuals en entorns d’oci nocturn.

Altres activitats

Els actes planificats, que se celebraran fins el 28 de novembre, compten, amb la col·laboració de diverses entitats, com l’Associació de Dones Clara Campoamor o la Comissió Feminista de La Casa Gran, la qual cosa, segons la regidora de Feminisme, Alba Riba, “és clau per treballar en una mateixa direcció teixint xarxes de suport de caràcter intergeneracional, perquè cal que totes les dones tinguin el control del seu propi cos”

El dia 25 de novembre, a les 17 hores, es farà una concentració a la plaça de Jaume Balmes on es llegirà un manifest, es farà un minut de silenci en memòria de les víctimes i, tot seguit, es posarà en escena l’espectacle visual Las Mariposas, d’Homenatge a les germanes Mirabal, l’assassinat de les quals, al 1960 va donar lloc justament a la commemoració del Dia Internacional contra la violència vers les dones.

Consulta tot el programa aquí