Gavà s’afegeix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que té el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea i que pretén fomentar accions sostenibles per reduir els residus, donar a conèixer exemples concrets per aconseguir-ho, i promoure un canvi d’hàbits entre la ciutadania.

Una de les activitats que formen part d’aquesta Setmana ha estat una jornada de retirada de residus al Pla Ponent que ha tingut lloc aquest matí a una zona de muntanya propera al Parc de Bombers. La iniciativa ha comptat amb la participació de més de 160 alumnes dels centres educatius adherits a la Xarxa d’Escoles Sostenibles de Gavà: l’escola Gavà Mar, l’escola Salvador Lluch, l’escola infantil Gimbebé, i els col·legis Sagrat Cor i Immaculada Concepció. La jornada ha inclòs dues activitats diferents, dinamitzades per educadors ambientals: un taller sobre residus, i una acció de neteja a l’espai.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha explicat que “els infants, sobretot els més petits, cada vegada més adquireixen aquesta consciència ecològica, i també són els principals promotors a casa seva per tal que els seus pares facin reciclatge”.

L’alcaldessa ha volgut recordar la importància d’aquestes actituds ja que “tenim només un planeta, l’hem de cuidar, i això no és una cosa que s’escapi de les nostres possibilitats sinó que amb molts petits gestos quotidians podem fer realitat les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar”. Sánchez insisteix assegurant que “és fàcil, és accessible, tothom ho pot fer, i jo convido a tothom a que cada vegada ho faci més”.

També emmarcat dins d’aquesta Setmana es celebrarà el proper diumenge una nova edició del Mercat de Segona Mà, iniciativa que enguany disposarà d’un total de 80 parades instal·lades a la rambla de Maria Casas. Per dinamitzar el mercat i donar a conèixer els objectius de la Setmana, els més petits podran participar en un taller de decoració nadalenca feta amb materials reutilitzats. També s’hi instal·larà un punt d’informació ambiental on tothom que ho vulgui podrà omplir una breu enquesta sobre prevenció de residus, i rebre, per la seva aportació, una bossa de tela reutilitzable.

La Setmana de la Prevenció de Residus va tenir el tret de sortida diumenge passat, amb una activitat relacionada amb el “Clean up day Europe!”. En el marc de la Jugateca Ambiental de la platja, es van retirar els residus acumulats a les dunes i es va reflexionar sobre la problemàtica que ocasionen.

A més, i coincidint amb aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament ha posat en marxa una nova iniciativa amb la col·laboració d’Ecovidrio amb l’objectiu de millorar la recollida selectiva del vidre. Es tracta de la instal·lació de contenidors especials que faciliten la disposició del vidre a aquells establiments que en generen en quantitat elevada, el primer dels quals s’ha instal·lat davant de Mercagavà. A tots els establiments adherits a aquest sistema se’ls facilita un mini-contenidor per al seu ús intern que es pot abocar directament al contenidor del carrer mitjançant un elevador.