Gavà se suma al Dia contra el maltractament a la gent gran
Gavà se suma al Dia contra el maltractament a la gent gran

Gavà se suma, aquest 15 de juny, al Dia Mundial de la sensibilització sobre el maltractament a la gent gran. Així, i de manera simbòlica, s’il·luminarà de color verd l’Ésser del Mil·lenni per condemnar els abusos que pateix aquest col·lectiu i que sovint no trascendeix

El maltractament a la gent gran és una realitat que afecta al voltant del 17,5% de les persones d’aquest col·lectiu, segons alguns estudis internacionals que assenyalen, a més, que la majoria dels casos no s’informen. Les Nacions Unides (ONU) ho considera una qüestió de Salut Pública i Drets Humans. Per això es va proclamar el 15 de juny com a Dia Mundial de Sensibilització sobre el maltractament a la gent gran. Durant aquesta jornada, el món sencer manifesta la seva oposició a qualsevol forma d’abús a les persones grans.

El maltractament en les persones grans pot comportar greus lesions físiques i conseqüències psicològiques prolongades, i pot augmentar en els propers anys en relació amb l’envelliment de la població.  Es calcula que l’any 2060 la població de Catalunya de 65 anys o més haurà passat de menys d’un milió i mig de persones l’any 2020 a més de 2 milions i mig. Són xifres que evidencien un envelliment progressiu que planteja necessitats específiques i uns problemes que a poc a poc van tenint major visibilitat. El benestar, els drets i la protecció de les persones grans no poden caure en sac foradat.

Per què celebrar el Dia Mundial de sensibilització sobre el maltractament a la gent gran?

L’objectiu d’aquest dia és proporcionar a les comunitats de tot el món una oportunitat per promoure una millor comprensió dels maltractaments que pateixen les persones grans mitjançant la sensibilització sobre els processos culturals, socials, econòmics i demogràfics que els afecten.

Enguany, el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa està encara marcat pels efectes de la COVID-19. La situació sanitària, per fortuna cada vegada més controlada pel que fa a contagis en persones grans, ha deixat notícies veritablement tràgiques sobre la situació de moltes persones grans que van passar setmanes en condicions precàries d’aïllament físic i social. I és que de vegades l’abús i el maltractament a les persones grans més vulnerables es manifesta a través de la indiferència. Aquest dia mundial ens convida a reflexionar sobre la realitat del confinament imposat per l’estat d’alarma  en els grups més vulnerables de la societat.