Minut de silenci davant les portes de l'Ajuntament
Minut de silenci davant les portes de l'Ajuntament

Avui, a les 12 hores, s’ha guardat un minut de silenci davant les portes de l’Ajuntament de Gavà, on onegen les banderes a mig pal des de fa dies, en record a les més de 26.800 persones mortes com a conseqüència de la pandèmia COVID19.

Des d’avui i fins al 6 de juny, a les 00.00 h el Govern de l’Estat mitjançant Real Decret 538/2020, i el Govern de la Generalitat mitjançant Decret 58/2020, han decretat deu dies de dol oficial per les víctimes de la Covid-19.

El Govern de l’Estat va ser qui va convocar el minut de silenci d’avui, coincidint amb el primer dels 10 dies de dol nacional. La invitació s’ha fet extensible a tots els esdeveniments socials, culturals i esportius que tinguin lloc durant els dies de dol, el període més prolongat de dol que hi ha hagut en democràcia.

A Gavà l’alcaldessa, Raquel Sánchez i els portaveus i regidors i regidores en representació de tots els grups municipals de l’Ajuntament han estat presents en aquest minut de silenci a les portes de la Casa Consistorial. També s’ha sumat a l’homenatge el Síndic Municipal de Greuges, Joan Martínez.

L’alcaldessa després del minut de silenci a les portes de l’Ajuntament va transmetre “el nostre suport a les famílies. Han estat unes setmanes i uns mesos molt durs en els quals tots hem patit d’alguna manera l’afectació d’aquesta pandèmia però, sobretot, aquelles famílies que han perdut un esser estimat i que, a més, no s’han pogut acomiadar de la manera que hauríem volgut”.

Raquel Sánchez va afegir que “hem d’aprendre d’aquesta experiència, d’aquesta crisi però, sobretot, hem d’aprendre que hem d’estar al costar de la nostra gent gran, que els hem de cuidar i que hem de canviar moltes coses”. Sánchez va remarcar la tasca de “voluntaris, professionals sanitaris i serveis essencial així com els gestos solidaris de la ciutadania” i va demanar que “ara que comencem a veure la llum, que estem mes a prop d’aquesta nova normalitat, no hem d’oblidar-nos de tot el que hem patit, tot el que ens hem sacrificat”. L’alcaldessa va dir que “ara vindran uns mesos en els quals haurem d’estar al costat de la gent més vulnerable, als que els ha afectat des d’una altre perspectiva aquesta crisis “ i va fer una crida perquè “no abaixem la guarda, el virus continua existint i per tant és molt important que se segueixen totes les mesures de distancia social perquè aquesta és la millor medicina que hores d’ara tenim per tal d’evitar contagis, per tal d’evitar nous brots, noves propagacions”.

El portaveu del grup municipal socialista, Jordi Tort va explicar que “ens sumem al condol per les persones que ens falten avui víctimes del COVID. Volem donar suport a les seves famílies de les víctimes i també a aquelles persones que han tingut el virus i han pogut salvar a seva vida”. Tort va fer una crida i va recordar a la ciutadania que hem de continuar “amb les instruccions i horaris que ens han marcat els diferents governs perquè això no torni a passar en la mesura que sigui possible, perquè no tinguem que passar per aquesta situació”

La regidora d’ERC, Marta Jiménez després del minut de silenci va dir: “Aquest és un homenatge que volen fer extensiu a totes les famílies que han vist la pèrdua d’un esser estimat. S’ha produït en unes circumstancies terribles d’aïllament sense possibilitat d’acompanyament i amb un dol que serà complicadíssim i amb el qual s’haurà de posar molta atenció a partir d’ara”. La regidora va afegir “tenim la voluntat de continuar endavant, d’ajudar en la reconstrucció, en la recuperació que serà molt necessària a partir d’ara. Volen donar un missatge d’ànim i de solidaritat amb la resta de la ciutadania”.

El regidor de Ciutadans, Francisco Gavilán en nom del seu grup municipal va donar “El condol a tots els familiars que han perdut els seus éssers estimats pel COVID. Volem donar també un missatge d’esperança perquè hem de lluitar entre tots per sortir d’aquesta situació socioeconòmica tan greu en la qual ens trobarem”. Gavilán també va dir que “no hem d’oblidar els errors que ha comès el govern i demanaren responsabilitats quan toqui. Ara és el moment d’anar cap endavant i lluitar per recuperar la situació de tots”.

El portaveu de Podemos, Miguel Herrera, en nom de la formació va “mostrar el nostre condol a totes les famílies que han perdut una persona estimada. Tota la nostra solidaritat , el nostre recolzament a aquestes famílies”. Herrera va afegir: ”Volem mostrar a més tot el nostre suport cap a la ciutat, cap a les persones que també estan passant necessitats, que estan tenint problemes econòmics, que estan patint aquesta pandèmia global. També volem agrair en aquest moment tot i la perdudes que s’han patit, tot i els problemes que hi ha hagut, el treball de tantes i tants professionals gràcies als quals molts i moltes de nosaltres podem ser aquí”

També el portaveu del Junt per Gavà, Isidre Casas va aprofitar “per enviar el nostre escalf, recolzament a totes aquelles persones, gavanencs i gavanenques que malauradament han perdut algú familiar, algú amic per causa d’aquesta pandèmia del COVID 19. També a aquelles que a conseqüència del confinament no han pogut acomidar-se com escau dels seus familiars”. Casas ha volgut enviar “un missatge d’optimisme a totes els gavanencs i gavanenques” i com la resta de portaveus i regidors i regidores ha dit que és molt “que respecten les mesures de seguretat, que respecten tot allò que ens indiquen des de les diferents institucions perquè un nou confinament seria molt complicat d’afrontar”.

Finalment la portaveu del grup municipal popular, Mónica Parés en declaracions posteriors al minut de silenci va dir. “”Des del Partit Popular agraïm al govern d’Espanya la declaració, per fi, d’aquests dies de dol. Han fet falta molts milers de morts perquè fes cas de la petició del nostre partit. Aquí a Gavà fa ja unes setmanes quan vam arribar als 10.000 morts que el govern municipal va decidir posar les banderes a mig pal com havíem demanat. És l’única manera simbòlica que tenim de record a tots aquells que han perdut la vida en aquesta pandèmia”. Ara, toca, ha explicat Parés “el que sempre diem al PP de Gavà, seguir treballant junts, units des del consens, deixar la política a part i sortir d’aquesta crisi primer sanitària i després la que vindrà social i econòmica tots junts, tots units”.