Gavà se suma aquest dimecres al Dia de la Fibrosi Quística
Gavà se suma aquest dimecres al Dia de la Fibrosi Quística

Gavà se suma aquest dimecres, 28 d’abril, al Dia de la Fibrosi Quística. Així, l’Associació Catalana de Fibrosi Quística, junt amb l’Ajuntament de Gavà conviden la ciutadania a participar ballant la coreografia #bailaporlafq per a ajudar a donar visibilitat a una malaltia minoritària que és la Fibrosi Quística i demanar que s’inverteixi en recerca i millora de qualitat de vida dels afectats.

Com participar

1) Pintar-se una F i una Q en la cara i enregistar el ball
2) Penja’l en les teves xarxes socials amb l’etiqueta #bailaporlafq
3) Còpia aquest text i posa’l al costat del vídeo i nomina a 3 persones per a seguir la cadena
3) Etiqueta a @assoc.catalana_fq i @supermamisfq perquè vegin els teus vídeos.

A més qui ho vulgui pot venir a ballar presencialment aquest dimecres, dia 28, de 16.30 a 18.00 hores a la plaça Jaume Balmes

D’altra banda, quan es faci fosc s’il·luminarà de color verd l’Ésser del Mil·lenni

Què és la fibrosi quística?

La fibrosi quística és una malaltia hereditària de les glàndules mucoses i sudorípares. Afecta principalment els pulmons, el pàncrees, el fetge, els intestins, els sins paranasals i els òrgans sexuals. La fibrosi quística fa que la mucositat sigui espessa i enganxosa. Aquesta mucositat tapa els pulmons, causant problemes per a respirar i facilitant el creixement de bacteris. Això pot provocar infeccions pulmonars repetides i danys pulmonars.

Els símptomes i la severitat de la fibrosi quística poden variar. Algunes persones tenen problemes seriosos des del naixement. Unes altres poden tenir un tipus més lleu de la malaltia que no es manifesta fins a l’adolescència o a l’inici de l’edat adulta. A vegades es tenen pocs símptomes, però més tard és possible tenir més.

La fibrosi quística es diagnostica a través de diverses proves, com ara gens, sang i proves de suor. No existeix cura, però els tractaments han millorat molt en els últims anys. En el passat, la majoria de les morts per fibrosi quística eren nens i adolescents. Avui dia, amb la millora dels tractaments, algunes persones amb fibrosi quística viuen passats els quaranta, cinquanta anys o més. Els tractaments poden incloure teràpia física per al pit, teràpies nutricionals i respiratòries, medicines i exercici.