Gavà senyalitza diferents camins de muntanya
Rosa Mª Fernández consultant l'APP Natura Local.

L’Ajuntament de Gavà ha creat una guia amb sis itineraris de natura amb l’objectiu de “donar a conèixer el paisatge, la biodiversitat, la geologia i el patrimoni natural i cultural del municipi” que es poden consultar a través del mòbil, mitjançant l’aplicació gratuïta Natura Local.

La tinenta d’alcaldessa de l’Àmbit d’Urbanisme, Habitatge i Sostenibilitat Ambiental, Rosa Mª Fernández assegura que l’eina pretén “que tots i totes puguem gaudir de la natura i, al mateix temps, conèixer el nostre patrimoni natural i cultural” ja que  “a través de l’APP, les persones usuàries es poden guiar i conèixer les informacions més rellevants dels itineraris proposats sense necessitat de cobertura ni connexió telefònica. Així, la persona usuària pot escollir guardar la proposta de manera off-line per utilitzar-la si no disposa de cobertura, o bé activar el navegador convertint l’aparell en un terminal GPS”.

Les rutes autoguiades proposades

  • Camí de les Ferreres
  • Passeig Marítim i Estany de la Murtra
  • Camí del Pla de Querat
  • Camí de la Clota
  • Camí de la Sentiu al Castell i Font del Ferro
  • Camí de Bruguers a mar

“Cada itinerari s’acompanya d’informació detallada sobre les característiques de la ruta -durada, desnivell i dificultat- a més de diferents indicacions per fer el recorregut i no perdre’s cap dels seus atractius des del punt de vista del paisatge, la geologia, la flora i la fauna, l’arquitectura o el medi ambient” ha afegit la tinenta d’alcaldessa. Així incorpora una descripció dels punts d’interès i una galeria fotogràfica, a més d’oferir la possibilitat de traslladar comentaris i valoracions.

L’aplicació, que també té una versió web, permet a més consultar i visualitzar les propostes turístiques de Gavà i conèixer l’oferta de restauració.

Passejada guiada el 27 de març

Per donar a conèixer l’aplicació i promoure’n l’ús s’ha organitzat una passejada guiada aquest diumenge 27 de març. Una activitat adreçada a un públic familiar on es realitzarà un tram de l’itinerari del Camí de Bruguers a Mar.

Es convocarà les persones participants en el parc del Calamot des d’on sortiran en autocar fins a Bruguers. Un cop allà, pujaran a la Roca Foradada, punt de partida d’un itinerari que acabarà al mateix parc del Calamot.

Per participar-hi cal inscriure’s prèviament a comunicacioambiental@gava.cat o trucant al telèfon 670 97 17 75 (horari d’atenció de 9 a 17 h).

Nova senyalització del Camí de Bruguers a Mar

L’Ajuntament de Gavà està procedint a completar la senyalització turística d’uns dels itineraris que recull la nova aplicació: el Camí de Bruguers a Mar.

En concret, al tram comprés entre el Parc de Bombers i la Platja que s’afegeix a la senyalització que Diputació de Barcelona, en col·laboració amb Gavà, ja disposa entre el Parc de Bombers i el Castell, una àrea ja indicada com a part de la Xarxa de Camins Turístics de Gavà i que forma part de la Xarxa de Senders del Baix Llobregat.

Aquesta intervenció té l’objectiu de facilitar la relació dels visitants amb el recorregut, divulgant la seva riquesa natural i evitant la pèrdua dels menys avesats.

La senyalització completa les actuacions prèvies que es van fer a l’habilitació de diferents camins, com és el cas del camí del Boscos a l’ermita de Bruguers, el nou camí del Calamot i ca n’Horta, el nou pas de la carretera c-245, i la millora del pas sota vies pel camí del Cul.

Una vuitantena de senyals

La senyalització municipal inclou 77 indicacions tant de direcció com de distància. Segueix la línia emprada per la Diputació, ja que es tracta d’un sistema molt experimentat per recorreguts no urbans, si bé s’implanten amb criteris d’imatge propis i normalitzats per l’Ajuntament.

Les capçaleres responen a la imatge de Gavà que ja es pot veure en edificis i elements singulars. El verd per a zones rústiques; vermell per a zones urbanes, i blau per les zones properes al mar.

A més, a la zona de platja la senyalització condueix als cinc passos de què disposa el municipi per sobre de la C-31, a més del pont de la Pava.

També es facilita la comunicació amb els municipis veïns de Castelldefels i Viladecans per donar continuïtat als recorreguts turístics pel Baix Llobregat.

Els senyals estan fixats a terra amb pals de fusta. Al nucli urbà però, i tret dels que s’instal·len als parterres de jardí, són amb pals d’alumini i amb ancoratge similars als senyals de trànsit.