Sánchez, parlant amb estudiants aquest matí
Gavà Talent Factory: a la caça dels joves emprenedors gavanencs
Avui arrenca aquest projecte que incentiva el talent emprenedor entre els estudiants dels centres educatius de Gavà
Avui s’ha presentat a l’Espai Maragall el Gavà Talent Factory, una iniciativa de l’Ajuntament de Gavà que té l’objectiu de potenciar el talent emprenedor entre la joventut de la nostra ciutat. El programa va adreçat als estudiants gavanencs, concretament poden participar els alumnes de 4rt d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat, cicles formatius de grau mitja i grau superior, i programes de qualificació professional inicial matriculats en qualsevol centre educatiu de Gavà. Els joves que vulguin participar han de formar grups de dos o tres membres i pensar en una idea de negoci que sigui innovadora, creativa, i que pugui ser viable. D’entre tots els projectes s’escolliran 25 semifinalistes que, amb l’ajut d’un mentor, hauran de desenvolupar la idea i fer el pla d’empresa del projecte. Els 10 finalistes obtindran com a premi un programa de formació que, depenent de l’edat dels guanyadors, serà o bé un basat en el Business Model Canvas (menors d’edat) o bé un d’alt rendiment basat en la metodologia Lean LaunchPad d’Steve Blank.
Però el premi gros se l’emportaran els tres millors projectes que sortiran d’entre aquests 10 finalistes: el tercer premi permetrà als seus guanyadors participar en el Barcelona Entrepeneur Experience Day, que inclou un programa de visites a una ronda de finançament incubadora d’empreses i accions formatives en emprenedoria; el segon premi suposarà un viatge de dos dies a Brussel·les amb un programa de visites a institucions i organismes relacionats amb l’emprenedoria i la innovació en l’àmbit europeu; i el primer premi consisteix en un viatge de 4 dies a Sillicon Valley (San Francisco), amb un programa de visites a les empreses més representatives de sectors innovadors.
Tot plegat fa que la tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Gavà, Raquel Sánchez, qualifiqui aquesta iniciativa com “un projecte on l’important no és tant aconseguir un dels premis finals, que també, sinó més aviat participar en tot el procés”. Sánchez ha destacat l’alta participació en la presentació d’aquest matí, gairebé 400 alumnes gavanencs, i ha assegurat que “només per ells i pel fet de que participin i comencin a treballar en aquesta dinàmica d’emprenedors ja val la pena haver posat en marxa aquesta iniciativa”.
Un dels mentors que faran de guia d’un dels 25 projectes semifinalistes és Josep Maria Vallés, gerent de Millenium Baby. Vallés ens assegura que “aquests projectes m’encanten perquè a les escoles s’ensenya molta teoria però la pràctica te la trobes a base de bufetades a la vida. A més, crec que l’edat dels estudiants és molt bona per començar a tenir idees, a emprendre, i sobre tot a pensar diferent del que hi ha establert”. Vallés també defineix una mica quina serà la funció dels mentors que, com ell, guiaran els 25 projectes semifinalistes: “nosaltres posarem una mica de seny en aquestes idees que moltes vegades són genials però també una mica boges, així que els farem tocar una mica de peus a terra i els farem veure que a nivell econòmic, financer i de mercat les idees siguin viables”. Tot i aquesta funció, Vallés és de l’opinió que els mentors també “és important que no tallem cap iniciativa, s’ha d’animar-los a continuar i no posar pals a les rodes, hem d’advertir-los dels riscos que han de tenir en compte però al mateix temps animar-los a que tinguin idees i les tirin endavant”.
Un altre dels mentors que participa en el projecte és Manel Armengol, xef del restaurant gavanenc Major 36. Armengol admet que aquesta iniciativa és totalment nova per ell però la qualifica com a “fantàstica” i destaca que els mentors no només guiaran als alumnes en el seu aprenentatge sinó que també hi haurà un retorn “ja que ens posarem en contacte amb els joves i ens ajudaran a despertar una mica del nostre dia a dia, que és l’arbre que no ens deixa veure el bosc, ja que de vegades estem tan ficats en la nostra feina que no ens assabentem del que passa al voltant”.
També s’ha valorat molt positivament aquesta iniciativa entre els responsables dels centres educatius que hi participen. Per exemple, Ramon Sebastià, que és professor d’Economia del col·legi Bon Soleil, creu que el Gavà Talent Factory “és una iniciativa molt interessant en la que els alumnes podran aprendre moltíssimes coses, creixeran i es formaran com a ciutadans capaços de desenvolupar-se en la societat d’avui dia”. De la seva banda, Rosario Robles, professora del col·legi Santo Ángel de Gavà, no es talla en assegurar que el Gavà Talent Factory “és una idea impressionant perquè engresca als alumnes i això és molt motivador, els professors necessitem oportunitats d’aquests tipus per empènyer als alumnes a ser més creatius”.
Gavà Talent Factory és una iniciativa molt curiosa ja que surt de l’impuls entre el sector públic i el privat: l’Ajuntament de Gavà és qui l’ha engegat però ho ha fet en col·laboració amb tots els centres educatius gavanencs, públics i privats, i amb diverses empreses que volen fomentar l’emprenedoria i la innovació empresarial.