Neus Català
Gavà tindrà un carrer dedicat a Neus Català

Gavà tindrà un carrer dedicat a Neus Català. La proposta va partir de l’associació Impuls, Art, Gènere i Drets Humans, i ha estat recolzada pels grups municipals del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gavà, Sí Se Puede (GSSP), i Convergència i Unió (CiU).

Emma Blanco, historiadora, feminista i membre de l’associació Impuls, Art, Gènere i Drets Humans, en destaca la figura de Neus Català recordant que “era una dona feminista, d’esquerres, antifeixista, lluitadora dels Drets Humans i de les llibertats, que va ser deportada a camps de concentració i va patir l’exili a França, des d’on va continuar lluitant contra el franquisme i per la memòria de les oblidades, aquelles dones que van ser deportades i que van patir tot el tema de l’extrema dreta, el nazisme i el feixisme”.

L’entitat va decidir demanar que Gavà tingués un carrer dedicat a Català atès que “pensàvem que era important fer que la nostra ciutat tingués, més enllà d’una placa en el refugi antiaeri, un espai on recuperar la memòria dels deportats i la figura de Neus Català perquè creiem que ens calen referents, ens calen persones que siguin un model pels nostres joves”. Blanco també destaca que el nomenclàtor de la ciutat “és important utilitzar-lo com una eina on fer pedagogia perquè la ciutat també és un espai on educar”.

Blanco ha volgut destacar tanmateix que és important retre aquest “homenatge als exiliats i deportats en un moment com ara, on l’extrema dreta pica a les portes dels nostres municipis, i per tant era fonamental trobar un consens entre diferents forces democràtiques, i en aquest sentit vull donar les gràcies al PSC, a ERC, a GSSP i a CiU, que ens han volgut acompanyar en aquesta iniciativa”.