soledat
Raquel Sánchez i els participants en aquesta jornada sobre la soledat en la gent gran, aquest matí

Gavà tindrà l’any vinent un servei d’acompanyament en casos de soledat no volguda en persones grans. La iniciativa parteix d’una Comissió de Voluntariat impulsada dins del Fòrum G3, Gent Gran Gavà. Juan Antonio Gallardo, integrant d’aquest Fòrum G3 i membre de la Comissió de Voluntariat, ha explicat que la idea va sorgir “l’any passat quan el Fòrum va organitzar diversos tallers on van aparèixer una sèrie de problemes que té la gent gran, i d’aquests problemes vam decidir majoritàriament posar el focus d’atenció en la qüestió de la soledat no desitjada i què fer per intentar solucionar-la”.

Va ser llavors quan va sorgir la idea d’organitzar un voluntariat, i a tal efecte es va constituir una Comissió actualment composada per 7 membres. Aquesta Comissió ha esbrinat, a partir de dades estadístiques, que a Gavà hi ha unes 1.800 persones majors de 65 anys que viuen soles. Això “no vol dir que visquin en soledat, per això volem detectar quines d’aquestes persones necessitarien d’un servei de voluntariat d’acompanyament, que és la següent fase del projecte”.

Segons explica Gallardo, els voluntaris “rebran una formació, perquè el voluntariat és una cosa complexa que necessita compromís i formació, i aquesta tasca la portarà a terme l’Associació de Familiars d’Alzheimer i Altres Demències de Gavà, que es va oferir voluntàriament per fer-la, mentre que els voluntaris es captaran en el punt de voluntariat de l’Ajuntament de Gavà”. La tasca d’aquests voluntaris serà “tractar de compensar aquesta soledat no volguda entre les persones grans que ho demanin”.

En principi tot això s’implementaria en el proper any 2020, que és quan es procedirà a donar difusió al projecte entre la població per tal que els potencials usuaris d’aquest servei puguin demanar-lo.

El Fòrum G3, Gent Gran Gavà és un espai de participació de la ciutadania impulsat per l’Ajuntament de Gavà on es promou el diàleg i la proposta d’actuacions de foment de l’envelliment actiu al municipi. Precisament ha estat aquest matí en una activitat organitzada pel Fòrum G3 que s’ha presentat en societat aquest futur servei. El marc no podia ser més adequat ja que es tractava d’una jornada per debatre la soledat en les persones grans. Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, ha inaugurat aquesta jornada destacant que “una soledat no volguda empitjora el sentiment de desemparament, sent més evident si s’acompanya d’una situació de dependència, sobretot perquè els models de convivència han canviat, i això ens planteja uns reptes que demanen respostes col·lectives i participades, d’aquí la importància de jornades com la que celebrem avui”.

La ponència marc de la jornada ha anat en aquesta direcció també. El seu autor, Javier Yaguas, és director de l’Àrea de Ciències Socials i del Comportament de la Secció Europea de l’Associació Internacional de Geriatria i Gerontologia. Yaguas ha estat molt clar en assegurar que “la vellesa s’allarga en el temps i cal afrontar el repte de dotar-la de continguts, i això té a veure amb projectes personals i col·lectius, amb implicar-nos amb el bé comú, amb el rol de les persones a la societat, amb el reconeixement del paper actiu de les persones grans, i amb eines i recursos que facin de la nostra, una vida atractiva”.

Prop d’un centenar de persones han participat en aquesta jornada, celebrada en el Parc Arqueològic Mines de Gavà, i que ha tingut com a tronc central tres tallers participatius per abordar el concepte de la soledat no volguda. Després s’han posat en comú les aportacions dels tres tallers i s’han exposat les conclusions a les que s’ha arribat.