Gavà torna a ballar La Tornaboda
Gavà torna a ballar La Tornaboda

L’esbart Brugués de Gavà i la colla de Viladecans, amb l’acompanyament dels grallers de l’Anguila, s’han trobat aquest diumenge, al Parc de la Torre Lluc, per ballar plegats, la Tornaboda i el Patatuf, dues senzilles i tradicional coreografies típiques de la celebració del Carnaval a la nostra ciutat. Des de l’esbart Brugués asseguraven estar “molt contents i emocionats per poder reprendre aquesta tradició, ja que, dissortadament, l’any passat no es va poder organitzar degut a les restriccions de la pandèmia”.

Un dels moments de la dansa

La dansa

Tornaboda i el Patatuf¡ són balls que representen la reconciliació entre ambdues poblacions que històricament rivalitzaven i que durant el Carnestoltes s’evidenciava en la esbojarrada batalla de verdures que es feia al pont de Can Sellarès. D’aquí, que ara els grups dansin primer a la plaça de la vila de Viladecans, i culminin la trobada a Gavà. El ball rau de l’antic costum medieval en què existia el dret de pernada. Per sortejar-lo, els nois anaven de noies i les noies de nois. De manera que quan el compte arribava trobava que les mosses eren molt lletges i marxava sense exercir el seu dret.

La Tornaboda és un conjunt de danses que daten del segle XIX, però va estar molt temps sense dansar-se i la seva coreografia actual que és la recuperada fa 40 anys no s’ajusta a la inicial. Malgrat tot, des de l’esbart Brugués asseguren que “la manera actual de posar-la en escena, amb 8 parelles de cada colla que, d’inici dansen cadascuna per un cantó, i al final s’intercanvien per dansar plegats, ja està prou arrelada i consolidada”.

La festa va culminar amb el ball del Patatuf amb tots els ciutadans i ciutadanes i la degustació de bunyols i moscatell.

Festa infantil de disfresses

Els petits es van divertir al ball de disfresses

Abans d’aquest acte, pels volts de les 11.45 h, es va fer el ball de disfresses infantil, mentre que a la tarda, va tenir lloc el ball de carnaval per a la gent gran.