L’esbart Brugués de Gavà i la colla de Viladecans, amb l’acompanyament dels grallers de l’Anguila, s’han trobat aquest diumenge, al Parc de la Torre Lluc, per ballar plegats, la Tornaboda i el Patatuf, dues senzilles i tradicional coreografies típiques de la celebració del Carnaval a la nostra ciutat. Des de l’esbart Brugués asseguraven estar “molt contents i emocionats per poder reprendre aquesta tradició, ja que, dissortadament, l’any passat no es va poder organitzar degut a les restriccions de la pandèmia”.

La dansa
Tornaboda i el Patatuf¡ són balls que representen la reconciliació entre ambdues poblacions que històricament rivalitzaven i que durant el Carnestoltes s’evidenciava en la esbojarrada batalla de verdures que es feia al pont de Can Sellarès. D’aquí, que ara els grups dansin primer a la plaça de la vila de Viladecans, i culminin la trobada a Gavà. El ball rau de l’antic costum medieval en què existia el dret de pernada. Per sortejar-lo, els nois anaven de noies i les noies de nois. De manera que quan el compte arribava trobava que les mosses eren molt lletges i marxava sense exercir el seu dret.
La Tornaboda és un conjunt de danses que daten del segle XIX, però va estar molt temps sense dansar-se i la seva coreografia actual que és la recuperada fa 40 anys no s’ajusta a la inicial. Malgrat tot, des de l’esbart Brugués asseguren que “la manera actual de posar-la en escena, amb 8 parelles de cada colla que, d’inici dansen cadascuna per un cantó, i al final s’intercanvien per dansar plegats, ja està prou arrelada i consolidada”.
La festa va culminar amb el ball del Patatuf amb tots els ciutadans i ciutadanes i la degustació de bunyols i moscatell.
Festa infantil de disfresses

Abans d’aquest acte, pels volts de les 11.45 h, es va fer el ball de disfresses infantil, mentre que a la tarda, va tenir lloc el ball de carnaval per a la gent gran.