Gavà viu intensament Sant Jordi

La Rambla de Gavà ha esdevingut, un any més, el punt neuràlgic d’aquest Sant Jordi a Gavà. Durant tota la jornada, l’anar venir de gent ha estat massiu i, de fet, moltes parades de vendes de roses han esgotat existències abans d’arribar al migdia. Des de la floristeria Cari ens confirmaven que “a les hores centrals del matí la demanda ha estat molt important” i que “la flor vermella ha tornat a ser l’estrella indiscutible”.

El fet de caure en diumenge, també ha propiciat que des primera hora hi haguessin moltes famílies gaudint de l’ambient i comprant llibres. Manel Pelegrín, de la llibreria Pelegrín, assegura que “no ens esperàvem tanta gent”,  i precisava que “s’està venent de tot i molt variat especialment les novetats i els autors més mediàtics”. Entre els autors presents per signar exemplars alguns de locals com Óscar Sánchez amb el seu “Diario de un nòmada” on relata la seva aventura en bicicleta durant un any per mig món. Per ell, aquesta experiència, suposa “un nova i emocionant manera de viure el Sant Jordi” i, en vendes, afirmava que no li estava anant “gens malament”.

Entitats diverses han muntat, com cada any el seu estand per fer visible la seva tasca a la ciutat i aprofitar per recollir fons amb la venda de roses i altre material propi. És el cas dels infants de cinquè de primària de l’escola Eramprunyà que participen en el projecte pioner de foment de la cultura de l’emprenedoria consistent en desenvolupar una cooperativa des del seu inici. La directora del centre, Adela Fernández, explica que “avui són ells els qui venen el que han fabricat com penjolls, clauers. Després faran balanç de beneficis i en donaran una part a l’ONG que han triat i que és Animals Sense Sostre

Durant tot el dia també es va poder conèixer, a través d’un estand instal·lat a la Rambla Vayreda, l’espai de les biblioteques amb jocs i taller per al petits, amb  l’objectiu de promoure el gust per la lectura. També es va fer el lliurament del premi del concurs Paraules en Escena i del I concurs d’escriptura dramàtica Ciutat de Gavà.

La plaça Major, va acollir els actes denominats: “Un Sant Jordi per la Pau i els Drets Humans” dins dels quals s’hi han encabit tallers, contes i un recital, a partir de les 18 hores, a càrrec de poetes i poetesses locals. Cal destacar la performance muntada per l’artista local Josep Bel, titulada “Aturem els rumors” i que segons ell mateix relata “ha pretès conscienciar la gent sobre els rumors negatius que parlen dels immigrants. Així s’ha construït una mena d’aduana fictícia on hi accedeix amb un visat. Durant el recorregut es podien llegir missatges relacionats amb rumors i antirumors en els murs i, al final s’ha posat un segell amb una rosa i calia estampar la mà amb pintura blava sobre una lona”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez es mostrava molt satisfeta del gran ambient i forta participació en  aquesta celebració tant nostra i tant sentida. “És molt maco veure com la tradició es manté amb les roses i els llibres i amb la presència d’alguns autors locals que aprofiten per signar els seus exemplars. És una bona oportunitat per consumir cultura i per gaudir d’aquesta festa amb les moltes activitats organitzades per l’Ajuntament, les biblioteques i les entitats”.

La festa va cloure amb la ballada de sardanes organitzada per Gavà Flama i Caliu a la plaça d’Anselm Clavé.