Sant Croi
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

La gelateria Sant Croi de Gavà va obrir les seves portes a finals de juliol de l’any passat. La pandèmia de la COVID-19, doncs, els ha enxampat, com a tants altres comerços, en plena etapa d’expansió. Aquesta circumstància, però, no els ha fet canviar la filosofia amb la que van obrir les seves portes: treballar amb productes de proximitat sempre que sigui possible.

I en aquest cas, això significa produir gelats amb productes que es troben en el Parc Agrari del Baix Llobregat. De fet, Albert Roca, el xef responsable de les botigues Sant Croi, ens confirma que en la gelateria gavanenca “no toquem res de fruites tropicals, estem en contacte amb gent del Parc Agrari i allà és on aconseguim, per exemple, maduixes, cireres, pera, menta, llimona, alfàbrega, farigola, o albercoc”.

La decisió de Roca es basa en els seus orígens com a pastisser: “En el món de la pastisseria, per desgràcia, no podem treballar molt amb fruita natural, treballem més amb purés de fruita, i ara m’he decidit a donar el salt a la gelateria en part perquè volia precisament treballar amb fruita natural, una cosa que la gelateria sí que m’ho permet”. Aquest trànsit de la pastisseria a la gelateria ha estat per Roca un viatge “molt emocionant ja que realment ara puc treballar amb el producte de veritat, puc transformar en gelat un producte natural”.

En línia amb aquesta filosofia, doncs, el xef tenia molt clar que “si havia de treballar amb productes naturals, ho havia de fer seguint el que els francesos anomenen “la importància del “terroir”, és a dir, amb productes de la terra, productes de proximitat”. Evidentment, no tots els ingredients de tots els gelats que podem trobar a Sant Croi són de proximitat, però sí la majoria: “Amb productes de proximitat no es port fer qualsevol gelat, per exemple la xocolata és impossible trobar-la aquí, però en realitat es poden fer molts. Per discurs i per coherència hem hagut d’adaptar alguns gelats, per exemple l’any passat teníem un de vainilla amb nous de macadàmia, però això xoca amb el nostre projecte perquè la macadàmia només es troba a Austràlia i a Sudàfrica, així que aquets any ho hem canviat i fem vainilla amb ametlla amb caramel”.

La filosofia de la gelateria és també una extensió de la pròpia gelateria de Roca i la seva parella, Nerea: “Nosaltres som vegetarians des de fa dos anys i aquest projecte de la gelateria amb productes de proximitat també anava molt en la nostra manera de pensar, i de fet ens agrada explicar-ho a la gent tot i que de vegades tenim algun problema. Per exemple, ens demanaven molt gelats de coco, i jo havia de dir a la gent que de coco no en fèiem”.

Per Roca, doncs, tot aquest projecte de la gelateria amb productes de proximitat “és una aventura molt emocionant perquè, al final, coneixes al mateix pagès que em transmet a mi la seva passió pels productes que conrea, i jo tinc la responsabilitat de transformar adequadament aquest producte seguint la passió d’aquest pagès. Això no passa quan reps una caixa de lluny, i per mi és una sensació molt emocionant”.

La veritat és que, en aquest temps convulsos de desconfinament per horaris, passejar per Gavà i trobar aquesta gelateria és tot un regal: “Ahir per exemple vam tenir molta feina, la gent surt per franges horàries i la veritat és que ens està anant molt bé perquè molta gent aprofita el passeig del dia per prendre un gelat nostre”.

PUBLICITAT