L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha assegurat aquest matí que “tot el teixit ferroviari actual del Delta del Llobregat necessita a data d’avui una adequació als nuclis urbans”. Això és així perquè, segons enraona Badia, “hi ha una estructura, que ja està muntada des de fa molts anys, però les ciutats han anat creixent i no precisament al voltant de les vies ferroviàries. Això implica una necessitat de que les intermodalitats, les connexions amb altres transports públics, es puguin parlar amb l’estructura ferroviària, i també és necessari que aquesta estructura ferroviària s’adeqüi als nuclis urbans”.
Badia ho ha dit en el decurs de la seva participació a Barcelona en un debat sobre el futur del transport ferroviari a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que es presentava amb el nom de “¡Subimos al tren! Debate sobre las infraestructuras viales de carácter metropolitano”, i que formava part d’un esdeveniment organitzat per la Fundació Catalunya Europa sota el títol “La transformación de la ciudad” que consisteix en una sèrie de trobades de la que aquesta n’era la tercera.
L’alcaldessa de Gavà s’ha declarat “conscient de que projectes com la línia R3, coneguda com el Metro del Delta, representa inversions molt complexes, molt grans, però els beneficis també són quantiosos, realment és un benefici social important, és un estalvi de CO2 i de trànsit a l’hora de poder arribar a la ciutat. Per això en aquest sentit el ferrocarril és el transport del futur, i el transport del futur, com a tal, ha de poder donar resposta als nuclis”.
Per vehicular aquesta resposta als nuclis urbans que demana Badia, Gavà “ha demanat la segona estació de trens, que està entre Castelldefels i Gavà just a dos quilòmetres de totes dues ciutats, i que també serà un punt dissuasiu per tal d’agafar el vehicle privat per barris de les perifèries de Gavà i de Castelldefels, i fins i tot pot arribar a donar cabuda a altres municipis del sud”.
De fet, la importància d’aquest abaixador de trens aniria encara més enllà, segons Badia, ja que “és necessari que pugui arribar a ser un punt d’unió amb la C-245, sobretot ara que s’està reformant aquesta via des de Cornellà fins a Castelldefels amb implementació de carril bus i carril bici inclosa, i per tant s’han de poder parlar aquests mitjans de transport amb el tren”.
L’alcaldessa, doncs, ha assegurat ser “plenament conscient de que l’estructura viària té un repte de futur molt gran, sobretot en la part perifèrica de Barcelona. Les inversions que es necessiten no són poques, però sí que necessitem que es posin ja a l’agenda al principi de tot”.
En aquest debat, a banda de Badia, han participat Adrià Ramírez, president de l’associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP); Laia Bonet, regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i vocal d’ATM; Pere Macias, coordinador del Pla de Rodalies Catalunya; i Ricard Font, secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.