Gresca i tradició al Carnaval 2019
Gran participació a la rua.

Gavà ha viscut un cap de setmana de festa amb el Carnaval, una celebració que com es tradició ja va arrencar dijous amb la disbauxada, i va seguir divendres amb l’arribada del Rei Carnestoltes acompanyat del seu estrafolari seguici.

El moment més àlgid i participatiu però, va tenir lloc dissabte a la tarda amb la gran Rua amb desenes de carrosses i comparses. Enguany, com a novetat el seguici va partir de la plaça Catalunya, fins a la Rambla de Maria Casas i la plaça de Josep Tarradellas. El recorregut va seguir pel carrer dels Màrtirs del Setge del 1714 i pel carrer de Sant Pere fins a la plaça de Jaume Balmes, on va donar inici la Rua dancing show, la lluita de confeti i el lliurament d’obsequis als participants.

Diumenge de tradició

Diumenge, l’activitat protagonista va tenir lloc al migdia, al parc de la Torre Lluc. Primer amb el ball de disfresses infantil i després amb la Tornaboda ballada, un any més per l’esbart Bruguers i la colla de dansaires de Viladecans. Ambdós grups, també van dansar el Patatuf, senzilles i tradicional coreografies típiques de la celebració del Carnaval a la nostra ciutat. Es tracta de balls que, segons ens recordava des de l’esbart Brugués, Joan Martí, “representen la reconciliació entre ambdues poblacions que històricament rivalitzaven i que durant el Carnestoltes s’evidenciava en la esbojarrada batalla de verdures que es feia al pont de Can Sellarès”. D’aquí, que ara els grups dansin primer a la plaça de la vila de Viladecans, després a can Sellarès i culminin la trobada a Gavà.

El ball rau de l’antic costum medieval en què existia el dret de pernada. Per sortejar-lo, els nois anaven de noies i les noies de nois. De manera que quan el compte arribava trobava que les mosses eren molt lletges i marxava sense exercir el seu dret. Des de l’esbart Brugués asseguren que “és maco recuperar aquesta tradició i, per un dia ,poder fer un homenatge a aquesta història” i precisen que “el dia que la Tornaboda es deixi de fer l’esbart haurà fallat”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, qui un any més s’ha sumat a la festa valorava “molt positivament el bon ambient i la gran participació d’entitats i ciutadania” i destacava també el fet de “poder mantenir viva la vessant més tradicional, gràcies, en bona part, a l’afany, esforç i empenta del nostre ric teixit associatiu”.

La festa va culminar ballant el Patatuf amb tots els ciutadans i ciutadanes que ho van voler i assaborint bunyols i moscatell.

A la tarda, a partir de les 17 hores, la gent gran va celebrar la seva festa al casal de Can Tintorer.

El Carnestoltes acabarà aquest, Dimecres de Cendra, amb l’enterrament de la sardina que posa el punt final als dies de divertiment per donar pas a un període de recolliment i devoció religiosa amb l’inici de la Quaresma. Per acomiadar el Carnaval, es farà la lectura del testament del rei Carnestoltes i un taller de construcció de la sardina. L’acte tindrà lloc al Parc de la Torre Lluc i comptarà amb la col·laboració d’alumnes d’Educació Infantil del CES Núria, de la roda Produccions i de la Companyia General del Foc.