Hayat Rguibi parla del Sàhara
Hayat Rguibi va fer una xerrada a l'Espai Maragall

Dins la novena edició del projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans, Gavà ha viscut la visita, aquesta setmana de Hayat Rguibi, una jove periodista i activista sahrauí, que denuncia la situació del Sàhara Occidental i la seva experiència com a membre del col·lectiu Equip Media. Aquest projecte, reconegut amb el XIIè Premi Internacional de Periodisme “Julio Anguita Parrado”; fa periodisme en quatre idiomes i subministra informació a periodistes de tot el món posant el focus sobre aquest conflicte oblidat pels mitjans de comunicació.

Rguibi que va oferir una xerrada a l’Espai Maragall també forma part del Fòrum Futur de Dones Sahrauís, nascut fa aproximadament una dècada. Es tracta d’un col·lectiu que reivindica el paper de la dona en la lluita contra l’ocupació marroquina i pels drets del poble sahrauí. Segons explica Rguibi, “moltes de les dones que conformen el Fòrum han estat preses polítiques i conviuen amb dures històries de vida”.

Així mateix ha criticat l’acord pesquer entre el Marroc i la Unió Europea que qualifica “d’il·legal” ja que tot i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera que “els acords pesquers amb Rabat no poden cobrir el Sàhara Occidental, per ser un territori pendent de descolonització, el bloc finalment va negociar un pacte que inclou aigües adjacents al Sàhara, en les quals es realitzen el 90% de les captures” per la qual cosa considera el pacte “una forma de comprar el silenci d’occident envers la vulneració de drets que pateix el poble sahrauí”

Hayat Rguibi, una vida de lluita

Hayat Rguibi Va néixer en Smara i va créixer a la ciutat més important dels territoris ocupats, Al-Aaiun. Sent encara adolescent, l’any 2005, va participar en la creació d’una organització de joves en lluita contra l’ocupació, en el marc de les mobilitzacions que es van produir en Al-Aaiun i altres localitats.
La pròpia Rguibi ha sofert greus tortures i ha passat per la presó. Al 2010, quan tenia 20 anys, va ser detinguda a l’aeroport d’Al-Aaiun, acusada d’haver participat en el campament de protesta de GdeimIzik. L’activista va passar sis mesos empresonada. Actualment es troba en llibertat provisional, i des del 2013 resideix a Espanya. Primer es va traslladar al País Basc, i després a Lanzarote.