
L’Ajuntament de Gavà es va afegir ahir amb un acte oficial al Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. L’acte es va celebrar a l’entrada del refugi antiaeri que hi ha a sota de la rambla de Gavà, i hi van assistir els portaveus de tots els grups amb representació al plenari tret dels del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Podemos (PODEMOS). També s’hi va atansar el Síndic de Greuges de Gavà, Joan Martínez, en un acte on es van dipositar unes flors al peu de la placa que commemora aquest Dia Internacional i que va estar presidit per l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, acompanyada per Ester Zamorano, tinenta d’alcalde de Benestar, Educació i Cultura, i per Alba Riba, regidora de Drets Humans.
Badia va destacar en declaracions als mitjans de comunicació locals que amb aquest acte “retem homenatge a totes les víctimes que va haver en l’Holocaust. Parlem de més de 18 milions de persones que van ser assassinades per diferents raons, ja sigui per la seva creença o per ser com eren, i aquí estan inclosos per exemple els jueus, els serbis, els soviètics, testimonis de Jehovà o homosexuals”.
L’alcaldessa de Gavà vol posar de manifest que aquest extermini “fa relativament poc que va passar, fa 77 anys que va acabar la guerra, i no ho podem oblidar”. Per aquest mateix motiu, “hem d’estar pendents per tal que això no torni mai a tenir cabuda dins de la nostra societat, que sobretot anem amb comte amb el fet de permetre relativitzar aquests fets, i no hem de permetre mai que torni no només el nazisme sinó el feixisme i tot allò que implica accions com les de Hitler o fins i tot les de Franco a l’Espanya de l’època”.
Badia, doncs, atorga una gran importància a dies com el d’ahir ja que serveixen “precisament per posar en valor, no oblidar, no permetre, i estar amatents els 365 dies de l’any de quin és el drama que va passar en aquell moment i que no pot tornar a passar i mai oblidarem”.
El Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust va ser declarat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) l’any 2005. El dia escollit, 27 de gener, coincideix amb l’aniversari de l’alliberament per part de les tropes soviètiques del camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau, el 1945. Aquest camp d’extermini, situat a Polònia, va ser el més gran de tots els que van obrir els nazis. Es calcula que en tot el temps que va estar en funcionament hi van ser assassinades allà dins entre 1,5 i 2,5 milions de persones.