L'alcaldessa i la regidora Alba Riba amb les dones emprenedores
L'alcaldessa i la regidora Alba Riba amb les dones emprenedores

Iguals? Molta feina a fer és el lema de la programació del Dia Internacional de les Dones d’enguany a Gavà. Un dels actes més destacats es va celebrar ahir a la tarda, 8 de març, a l’ Espai Maragall. Va ser un reconeixement a dones emprenedores de diferents professions, algunes han posat en marxa iniciatives durant la pandèmia i altres tenen negocis consolidats des de fa anys.

“Només el 32% dels empresaris i cooperativistes de Catalunya són dones. El percentatge d’homes és superior al de dones en totes les fases del procés emprenedor. Cal destacar, però, que majoritàriament són els homes el que abandonen el procés emprenedor en un percentatge del 60%, la qual cosa podria indicar una major persistència en els projectes liderats per dones” . Aquesta va ser una de les dades facilitada per la presentadora de l’acte, Mireia, abans de donar pas a un vídeo realitzat pels professionals de Gavà Televisió on es visualitza diferents dones emprenedores i protagonistes de l’acte.

Ciutadania, representants d’entitats de la ciutat i dels grups municipals van donar suport a les homenatjades. L’alcaldessa, Gemma Badia, en companyia de la regidora de feminisme i LGTBI, Alba Riba van ser les encarregades de lliurar els guardons.

L’alcaldessa va recordar que, des de fa uns anys, la programació del Dia Internacional de les Dones vol reconèixer el paper de les dones. L’any passat es va retre homenatge a les dones en l’àmbit de la salut i la cura de les persones, de la mateixa manera que en anys anteriors s’havia homenatjat a les dones en altres àmbit com, per exemple, les que fan feines relacionades tradicionalment amb els homes o de l’esport.

Gemma Badia va tornar a recordar la situació de les dones en el món laboral, les diferits bretxes que hi pateixen i la conseqüent feminització de la pobresa. També va parlar del sostre de vidre i l’escassa representació de dones en l’esfera del poder econòmic.

Per tota aquesta situació l’alcaldessa va fer aquesta reflexió: Penso que és important posar de relleu, no només les diferències que hi ha a nivell laboral, sinó precisament l’esperança que hi ha amb exemples com els que hem vist en el vídeo”. Es tracta d’onze dones de diferents professions i edats, en definitiva, va dir l’alcaldessa “un conjunt de dones emprenedores i professionals, un fet que s’ha de posar en valor i per això penso que és molt just fer un acte com el d’avui. Cal reconèixer que és molt important que les nenes comencin a tenir una formació empoderadora i dic comencin perquè encara, a data d’avui, les professions més ben pagades pagades, com les carreres científiques, tècniques i tecnològiques, són les que menys dones tenen en les seves universitats”. Gemma Badia va insistir en què “és molt important que des de ben petites no se’ls posi cap mena de fre i, és més, es publiquin i es posin en valor els referents femenins, les referents femenines que ajudaran a que aquestes noies puguin tenir on mirar-se perquè sinó tenen referents rarament tindran l’empenta per tirar endavant”.

Respecte a les dones que van pujar a l’escenari per recollir el seu premi va dir: “Realment vosaltres ja heu trencat un sostre de vidre i crec que és molt important posar-vos com a exemples i que no només les posem de relleu avui aquí, sinó que no parem de posar de relleu totes aquelles emprenedores que estan sortint a la nostra ciutat”

Les 11 dones que van rebre l’homenatge van ser:

Rut Malrás, emprenedora en l’àmbit de l’educació infantil.

Carolina Pérez, cirurgiana cardiovascular i estètica i fundadora del seu propi negoci

Ainhoa Azorín, responsable de “Dones que inspiren”

Sílvia Ocaña creadora d’una empresa d’assistència virtual en plena pandèmia

Belen Allende, propietària de Allende los Mares una botiga de roba i complements amb productes i materials sostenibles i de proximitat

Analía Martínez, creadora d’un centre de manualitats

Sandra Palacios, creadora d’un centre d’estètic

Toñi Fernández, propietària d’un petit comerç de queviures a Ca n’Espinós

Cristina Peiró, formació motivacional i coacher

Irene Rodríguez, fundadora d’una empresa tecnològica sonorització de pàgines web

Gloria Vázquez, industria acer-inoxidable