#FAGAsocial
Agustí ha parlat a l'inici de la jornada d'avui

Aquest matí es celebra a la Unió de Cooperadors la II Jornada #FAGAsocial. Ho organitza l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (F.A.GA.) amb l’objectiu de “conscienciar sobretot als familiars del que implica aquest problema cognitiu. Si tens un problema físic és possible utilitzar elements com cadires o ulleres, per exemple, però és molt més complicat assumir un problema cognitiu per part dels familiars dels pacients”, en paraules de Maria Jesús Claveria, presidenta de l’entitat.

Aquesta segona jornada #FAGAsocial posa el focus en els cuidadors ja que, segons Meritxell Milian, directora social de F.A.GA., “és la figura essencial en el nostre dia a dia”. El cuidador “el que fa és abandonar-se a si mateix per encarregar-se de la cura de la persona depenent, i ens hem trobat amb famílies on diversos membres cauen malalts a causa d’aquest problema”.

Milian recorda, de fet, que el nom de l’associació ja posa el focus en els cuidadors en ser una associació “de familiars”, i “des de que vam crear l’entitat, els nostres serveis han anat sempre dirigits als cuidadors. Nosaltres tenim altres serveis, però han estat demanat sempre pels propis cuidadors que els necessitava per tal que els seus malalts estiguessin integrats socialment i estimulats en un espai determinat com és el nostre centre”.

Es tracta, doncs, d’una malaltia on “com millor estigui el cuidador, millor cuidat estarà la persona diagnosticada. I això és així perquè el cuidador ha d’estar format, ha d’estar assessorat, i ha d’estar acompanyat, i entitats com la nostra tenim professionals especialitzats que poden guiar i cuidar als cuidadors en un procés que és força llarg. Aquí és tan important cuidar al pacient com cuidar al cuidador”.

F.A.GA actualment té “una ràtio d’entre 46 i 48 usuaris diaris, 60 en psicologia, i 56 en domicilis, i aquesta és una ràtio molt important per una ciutat com Gavà”, destaca Claveria. Per tant, fa una tasca importantíssima a la nostra ciutat, i així ho admet Cristina Agustí, tinenta d’alcaldessa d’Acció Social i Salut de l’Ajuntament de Gavà, que ha inaugurat la jornada: “Des de l’Ajuntament veiem molt importants aquestes jornades que organitza F.A.GA, una entitat que té molt reconeixement tant a Gavà com al Baix Llobregat, i una entitat que al final és cuidadora de cuidadors, dóna servei als malalts i a les famílies, i això és de màxima importància”.