Un any més es van lliurar distincions als docents que es jubilen.

Gavà ha celebrat, aquest dilluns, la inauguració oficial del nou curs escolar amb un acte al Casal de Cultura American Lake que va comptar amb l’assistència d’una nodrida representació de la comunitat educativa local. L’encarregat, en aquesta ocasió, de guiar la classe magistral, va ser Pilar Gargallo, mestra i Presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica qui va parlar d’ “Educació 360”, un projecte que cerca “més i millors oportunitats educatives en tots els temps i espais de la seva vida i connectar l’educació i els aprenentatges entre el temps lectiu i el no lectiu”. Gargallo precisa que “cal que cada infant i jove construeixi el seu propi itinerari vital amb equitat i sense exclusions” perquè, al seu entendre “l’educació és quelcom que ens passa al llarg de la vida i, per tant, s’ha de fugir de la mirada que contempla l’ensenyament com allò reglat”. Gargallo diu que “és hora de trencar la barrera que separa l’horari lectiu, del no lectiu” i aposta per “democratitzar les activitats fora de l’escola per tal que no sigui quelcom que només es puguin permetre uns quants”.

Pilar Gargallo

L’acte va comptar amb les intervencions de diferents representants de la comunitat educativa. Concretament, de Lara Micheli i Mario Murillo, com a representants de l’alumnat, els quals van exposar la seva experiència a les aules i com han viscut el canvi de l’escola a l’institut.

Lara Micheli i Mario Murillo

Andrés Murillo, com a representant de les AMPAs de les escoles del municipi, ha defensat la qualitat de leducació con a eina per a progressar i fer un futur millor i ha criticat que lactual context polític a Espanya i a Catalunya no hi ajuda. També ha destacat els valuosos projectes que els centres impulsen com La setmana de la igualtat, al Marcel·lí Moragas; “”El món dels sentits, del Joan Salamero, Lemprenedoria a lescola, de lEramprunyà; el projecte Buchenwald, de lIES Bruguers i el projecte per lEquitat, al Calamot, que demostren que tenim una escola viva gràcies a lesforç de tots plegats.

Andrés Murillo

També va intervenir Rafa Rodríguez, director del col·legi San Pedro, centre que aquest curs compleix 50 anys de vida. Rodríguez va rememorar molts moments i anècdotes del passat, quan era alumne i fill de mestre, tot recordant al pare al menjador de casa corregint exàmens, amb tratge i corbata, perquè considerava que allò que estava fent era molt important . També va repassar el canvis que ha viscut el propi edifici amb les diverses remodelacions i ampliacions assegurant que sembla Barcelona, amb el seu casc antic i els barris nous. Per a Rodríguez és una gran satisfacció poder seguir funcionant i poder formar part daquest projecte familiar i educatiu, ara com a professor.

Rafa Rodríguez

Un altre centre històric és el col·legi Sagrat Cor, amb 100 anys de vida, efemèride que, recordem-ho, l’any passat ja van celebrar amb diversos actes durant el curs. El seu director, Juan Ruiz, va recordar els inicis, al 1919, i els canvis de titularitat que s’han succeït en el temps i que han permès que diverses generacions gavanencs i gavanenques shagin format a les nostres aules precisant que aleshores, i ara, sempre hem actuat de tot cor prova d’això és que passats els anys, lalumnat manté un bonic record, la qual cosa és fruit dhaver sabut conservar la vocació de servei a la comunitat”.

Juan Ruiz

De la seva banda, Anabel Rodríguez, Inspectora d’Educació que aquest serà el darrer curs que té assignada aquesta zona, lloava la tasca que fan els centres de la ciutat i el compromís del municipi amb leducació, un camí complex, amb diversos reptes, com el davançar en la incorporació de la perspectiva de gènere amb continguts i estratègies en els aprenentatges a laula per tal daconseguir una societat futura més justa. Rodríguez també apunta com a rellevants els esforços per aconseguir ser una escola realment inclusiva, i la innovació sostinguda i sostenible adaptada a un món canviant per tal de seguir essent útils.

Anabel Rodríguez

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va fer una crida a loptimisme perquè més enllà dels problemes existents i de les mancances, cal tenir confiança i esperança, i ésser conscients que els reptes educatius suposen una gran responsabilitat que podem assumir plegats, mirant cap a un horitzó i caminant amb pas ferm i decidit en una mateixa direcció. Sánchez assegura que “més enllà de les competències formals, tenim la competència ètica de fer de la nostra ciutat un espai de convivència, llibertat i justícia, per això, al si de les aules, és clau incorporar temes com la perspectiva de gènere o l’emergència climàtica”.

Raquel Sánchez

L’acte va culminar amb el lliurament de reconeixements a les trajectòries d’alguns docents que, fins el curs passat, van estar impartint classes i dos distincions especials. La primera al col·legi San Pedro, centre que aquest curs commemorarà els seu 50 aniversari, i la segona al col·legi Sagrat Cor, amb motiu de la commemoració del seu centenari.