estiueig

Les persones que s’apropin al Museu de Gavà podran descobrir l’origen del turisme de mar i muntanya a través de l’exposició Estiueig de proximitat. La mostra ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de la ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 quilòmetres, entre el 1850 i el 1950. Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven.

Joaquim Maria Puigvert, comissari de l’exposició, explica que “estem parlant d’un moment on no hi havia vacances pagades, per tant, només s’ho podien permetre sectors de l’aristocràcia, de l’alta burgesia i les classes mitjanes. Era un estiueig llarg, de dos o tres mesos; les famílies deixaven Barcelona o altres grans nuclis urbans de Catalunya, i buscaven un lloc on anar a estiuejar. Un estiueig molt lligat a la salut, als banys de mar i als balnearis”.

L’exposició, que és itinerant, està dividida en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig. I es dedica també un apartat a les especificitats locals del municipi que l’acull. A Gavà, inclou fotografies de l’Arxiu Municipal que mostren l’interès de les classes benestants per la platja, el Castell d’Eramprunyà, les aigües de la Font del Ferro, la colònia Amat o el parc d’esbarjo American Lake. “Gavà està unit amb xarxa ferroviària, des de finals del s. XIX, amb Barcelona”, continua Puigvert. “Per tant, era un lloc molt freqüentat, i no és casualitat que, en la mateixa exposició, el Museu de Gavà hagi preparat un espai específic on es mostra aquesta freqüència d’estiuejants a la ciutat. I, sobretot, un altre fenomen molt interessant a partir dels anys 30 és que la República va instaurar les vacances pagades una setmana. Per primera vegada, obrers, menestrals, treballadors, empleats, varen poder estiuejar. Per tant, s’inicia un procés d’una certa obertura social, d’un estiueig més interclassista, més popular i democràtic”.

 

Estiueig de proximitat s’hi estarà al Museu de Gavà fins al 14 de gener de 2024. En paral·lel a l’exposició, a més, s’han programat tres activitats. La primera, que s’ha celebrat aquest dijous al vespre, una conferència sobre l’estiueig a càrrec del comissari de l’exposició. La segona, un taller musical i artístic que tindrà lloc el diumenge 22 d’octubre al matí. I, finalment, una visita dinamitzada per al públic familiar, que se celebrarà diumenge, 5 de novembre, al matí.