catifa desinfectant
Una infermera gavanenca inventa una catifa desinfectant (Foto: cortesia Marta Villanueva)

Una infermera gavanenca ha inventat una catifa desinfectant. Es tracta d’un enginy anomenat Desinfeet que a Marta Villanueva, la infermera protagonista d’aquesta història, se li va ocórrer arran de la pandèmia de la COVID-19.

De fet, va ser a partir d’una experiència que va viure en el seu treball: “Vaig anar de voluntària a un dels hotels que es van habilitar per a persones positives per COVID-19 i que no podien aïllar-se amb seguretat. Allà vam fer un circuit per no barrejar-nos ni passar pels mateixos llocs, i un dia va sorgir la idea de posar una tovallola amb lleixiu al terra del vestuari per desinfectar el calçat a la sortida. Vaig fer una cosa semblant a casa i vaig buscar si existia una catifa en condicions que fes aquest servei, però no vaig trobar res, així que l’avorriment del confinament em va portar a llençar-me a aquesta aventura”.

catifa desinfectant
El model per a particulars de la catifa desinfectant (Foto: cortesia Marta Villanueva)

Després de la seva catifa n’han sortit més models semblant, “no hem estat els únics que hem tingut aquesta idea però l’única patentada i fabricada al nostre país és la nostra”. El sistema és ben senzill: la catifa té dues zones diferenciades amb dos colors diferents. Un dels colors està impregnat amb el líquid desinfectant, i l’altra es per assecar el calçat i no manxar el terra de la llar. El desinfectant és Sanicentro, que és “segur per a les persones i respectuós amb el medi ambient ja que no després vapors ni taca la roba”. Existeixen dos models disponibles: un per a particulars, on les dues parts de la catifa estan ubicades una al costat de l’altra, i el model per a empreses, que és més gran i on les dues parts estan ubicades una al davant de l’altra.

Els colors són importants en aquesta catifa ja que “ens vam inspirar en un semàfor i, per tant, la part que desinfecta és vermella, indicant que t’has d’aturar, i la part assecadora és verda, indicant que ja pots passar”. També cal destacar que els materials de fabricació són tots d’empreses properes, “no hem encarregat res a la Xina, per exemple, perquè volíem afavorir el comerç local, a més de manera especial en aquest moment tan crític”.

La creació d’aquesta catifa no va ser gens fàcil tenint en compte que tot es va gestar en ple confinament a causa de la pandèmia i que, per tant, “vam tenir molts problemes per poder tirar-lo endavant, no hi havia cap empresa funcionant, tu tenies les idees però no podies comprar el producte ni provar coses, i a més l’alta demanda de producte desinfectant ens feia pràcticament impossible fer compres. Tot ho vam fer des de casa amb les nostres pròpies mans i mirant coses per internet”.

En aquesta aventura va ser cabdal “la col·laboració de familiars i amics. D’una banda, això ha estat possible gràcies a una inversió que hem fet diversos familiars on cadascun ha posat uns diners, i després també hem pogut provar la catifa gràcies a que alguns familiars i amics tenen restaurants o establiments on la vam poder fer servir”. Villanueva espera que les vendes es vagin animant poc a poc: “Hem començat aquesta mateixa setmana a vendre la catifa i de moment ja en tenim 5 venudes, però no hem fet publicitat perquè no ens arriba el pressupost, esperem que poc a poc es vagi coneixent”.

catifa desinfectant