Inspecció i vigilància del transport escolar de menors i viatgers
Inspecció i vigilància del transport escolar de menors i viatgers

Aquesta setmana, fins l’11 de juny, des del Servei Català de Trànsit (SCT) coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya intensiva de controls de transport escolar, de menors i viatgers, tant en zona interurbana com en zona urbana. Aquestes inspeccions tenen com a objectiu garantir i augmentar la seguretat viària dels desplaçaments col·lectius que es fan amb autocars.

Coincidint amb l’època de colònies escolars i d’excursions i, per tant, amb més mobilitat d’aquest tipus de transports, els agents posen el focus en aquest sector de vehicles i vigilaran sobretot les condicions administratives i del servei i també l’estat dels vehicles (pneumàtics, senyalització, enllumenat…).

Entre d’altres aspectes, controlen si disposen d’una autorització administrativa específica per a realitzar el servei; el compliment de les parades o itineraris fixats per part dels xofers, així com l’ús dels sistemes de seguretat passiva, com el cinturó de seguretat o els sistemes de retenció infantil. En el marc d’aquestes inspeccions també es podran realitzar controls d’alcoholèmia i drogues als conductors i vigilància de distraccions com l’ús del mòbil.

A la darrera campanya de control de transport escolar i de viatgers (gener 2023) es van sancionar 219 vehicles dels 716 controlats. La majoria d’autocars i autobusos denunciats van ser per les condicions del vehicle i per incomplir les condicions administratives. Convé recordar que la ciutadania (usuaris, pares, professors) pot col·laborar en la tasca de denúncia d’irregularitats en aquest tipus de transport trucant al telèfon 112.