Internet i la seva petjada ecològica
Taller sobre la petjada ecològica d'internet.

La biblioteca Josep Soler Vidal acollirà aquest divendres un taller titulat “la petjada ecològica d’Internet”. L’activitat, ideada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB, proposa una reflexió lúdica, crítica i creativa per entendre què implica Internet i la transformació accelerada que està provocant en les nostres vides.

La proposta, amb places limitades, està pensada per a joves de 12 a 16 anys i per acudir-hi cal omplir abans aquest formulari.

Si Internet és virtual, d’on prové el seu impacte mediambiental?

A diferència d’un cotxe que expel·leix combustible pel tub d’escapament, és més complicat visualitzar l’impacte ecològic de la xarxa. El causant principal de la seva petjada mediambiental és l’energia necessària per fer funcionar la infraestructura. Les antenes de mòbil, els dispositius necessaris per accedir a Internet i els centres de dades requereixen grans quantitats d’electricitat. Aquesta electricitat pot ser de fonts renovables, però sovint no ho és. A l’Índia, per exemple, el 70% de les 400.000 antenes per a mòbils no té accés a fonts fiables d’electricitat, tal com va denunciar Greenpeace en el seu informe How Clean is Your Cloud?. Per suplantar la manca d’energia, fan servir generadors que funcionen amb combustible dièsel. Els grans centres de dades a occident disposen de generadors també proveïts amb dièsel que entren en funcionament quan es produeixen fallades de subministrament.

Després dels dispositius, els centres de dades són els majors consumidors d’electricitat. Perquè ens fem una idea de les seves necessitats energètiques, Facebook n’està construint un a Prineville (Oregon) que tindrà una capacitat de consum de 78 megavats, suficients per subministrar energia a 64.000 llars.

Tot i així, hi ha qui sosté que no existeix una manera més eficient de sostenir Internet. Centralitzar els servidors en un lloc permet aprofitar sinergies d’un lloc per minimitzar-ne el consum. «Un dels avantatges del núvol és que es pot concentrar molta més potència de càlcul i processament amb menys servidors, amb la qual cosa al final sempre hi ha un estalvi d’energia. Però, perquè es redueixi la contaminació, l’única via és l’ús de fonts renovables