Jarana
Foto de família dels responsables d'Adisga i de Jarana

La discoteca Jarana de Castelldefels i Adisga (Associació de Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Gavà) han arribat a un acord per obrir una sessió a persones amb discapacitats. La iniciativa, que és pionera en el Baix Llobregat, es portarà a terme una vegada al mes en horari de diumenge a la tarda, i cada sessió tindrà una durada aproximada de quatre hores. Cal destacar que aquesta sessió especial, on no es serviran begudes alcohòliques, estarà oberta a qualsevol persona, no només a persones amb discapacitats.

De fet, tal i com assenyala Elisabet Sánchez, coordinadora pedagògica d’Adisga, “el que seria més bonic d’aquest projecte és que s’arribessin a barrejar persones amb diversitat funcional i persones sense, que és l’objectiu final que tenim. Això és molt important, perquè Jarana es converteix en la primera discoteca del Baix Llobregat que és oberta a tot el món però amb un recolzament especial a persones amb diversitat funcional”.

En aquesta línia, les sessions especials no són sortides organitzades per Adisga, sinó que cada pare pot portar (o no) als seus fills a la discoteca i s’encarrega també de recollir-lo després, exactament igual que faria un pare de qualsevol adolescent. El que sí que fa Adisga és posar uns monitors en aquesta sessió per tal de vigilar als nois i cuidar que tot vagi bé.

Segons Sánchez, “aquí s’ofereix un context segur, recolzat i dinamitzat pels educadors d’Adisga, el que facilitarà que les persones amb diversitat funcional es relacionin socialment, que vinguin a gaudir, a ballar, a conèixer gent, tal i com hem fet tots”.

Un dels objectius principals d’aquesta iniciativa, “a banda de normalitzar l’oci, és el de potenciar l’autonomia de les persones amb diversitat funcional. En aquest sentit, Jarana està en un lloc molt ben comunicat amb transport públic i també és més a prop de Gavà, el que possibilitarà que els pares puguin portar als seus fills, tornar a casa, i després venir a recollir-los”. Sánchez destaca aquest fet ja que el concepte que es porta a terme a Jarana s’havia fet abans a la discoteca Luz de Gas de Barcelona, però allà la mobilitat era més complicada pels pares.

Jarana
Els responsables d’Adisga i Jarana, aquest matí a l’interior de la discoteca

El president d’Adisga, Pedro Manuel Corvillo, s’ha manifestat també en aquesta línia: “La idea és portar als nois un oci normal com el que practica qualsevol persona, i per tant els que sí que no podran entrar són els pares, volem que els nois es diverteixin com ho fan els adolescents, sense els seus pares a prop, perquè ells també necessiten el seu espai”.

La responsable de Jarana, Marta Campos, s’ha mostrat molt contenta de poder acollir aquestes sessions de discoteca especials: “Nosaltres estem molt contents de recolzar aquesta iniciativa i que al Baix Llobregat s’obri una discoteca per a persones amb discapacitat, i que tinguin l’oportunitat de gaudir, de conèixer gent nova i de ballar, que al cap i a la fi és el que volem tots”.

Campos ens ha explicat que per la discoteca “organitzar aquesta sessió no representa cap problema organitzatiu ja que els diumenges a la tarda la discoteca està tancada. Creiem a més que és una franja horària molt atractiva per tal que els pares portin als nois aquí i després els passin a recollir”.

La primera sessió d’aquest tipus es portarà a terme el proper diumenge, 19 de febrer, aprofitant les festes de Carnestoltes. Les entrades costen 10 euros per a socis d’Adisga i per a grups a partir de set persones, i inclou consumició i guarda-roba. L’entrada normal costa 13 euros.