El gavanenc Jesús Mas Calero presenta a la Biblioteca Josep Soler Vidal “Històries inevitables”. Es tracta del seu primer recull de relats i, tot i que Editorial Autografia el va publicar fa un any, fins ara no s’ha pogut organitzar aquesta presentació a causa de la pandèmia. De fet, el llibre es va publicar el 17 de març, just tres dies després de començar el confinament, i això va fer impossible fer cap mena de presentació.

El llibre, segons l’autor, “recull un munt d’històries que tenia perdudes que, en principi, eren independents, però quan vaig decidir ajuntar-les vaig fer una feina per introduir detalls en cada història que les lliguessin unes amb les altres”. Molts d’aquests relats “parlen de la mort, però no em refereixo només a la mort física, sinó també a la mort social o a la mort de la feina, per exemple”.

El títol del recull té a veure amb que “moltes de les conductes dels personatges els porten a una fi que no es pot evitar”. El títol de cada història, d’altra banda, “està format només per una paraula, el que m’ha portat una feina important de síntesi”. També hi juguen un paper molt important les cançons, que “són molt eclèctiques ja que la imaginació que tenia quan escrivia em portava a molts llocs musicalment parlant, i de fet totes les cançons estan en una llista a Spotify que es pot trobar fàcilment perquè té el mateix títol que el llibre”.

Entre els referents que Mas Calero cita com a inspiració per escriure relats hi ha Pere Calders, Sergi Pàmies, Quim Monzó, Empar Moliner, i també autors com Franz Kafka, H.P. Lovecraft o Edgar Allan Poe. Escriptors que fan “literatura curta, que no és literatura menor perquè escriure una història intensa en 8 pàgines té molt de mèrit, escriptors que he tingut sempre molt a sobre, he begut molt d’ells i són una referència molt clara per a mi”.

La presentació tindrà lloc el dijous, 20 de maig, a la Biblioteca Josep Soler Vidal, a partir de les 18:30 hores. L’entrada és gratuïta però, com sempre i a causa de les restriccions per la pandèmia, cal reservar plaça prèviament per poder assistir-hi.

Podeu escoltar l’entrevista sencera a Ràdio Gavà