Joan Rosero
Una de les imatges de l'exposició creades per Joan Rosero

El gavanenc Joan Rosero inaugura l’11 de maig la seva exposició “De higos a brevas”. Es tracta d’una col·lecció de 12 fotografies de gran format amb una particularitat molt concreta, i és que “estan fetes amb escàner mitjançant una tècnica anomenada “escaneografia” i que consisteix simplement a fer fotografies en una sala obscura amb l’escàner obert. Col·loques a sobre de l’escàner el que vols fotografiar i el bonic d’aquesta tècnica és que et queden unes fotografies sobre fons negre i amb molta llum sobre els elements que poses a sobre del vidre”.

Es tracta, doncs, “d’una fotografia digital, ja que el que fas és fer una digitalització del vidre de l’escàner”, i el que més agrada a Rosero d’aquesta tècnica és que “al final et permet ressaltar molts els objectes que col·loques a sobre de l’escàner gràcies al fons negre”. A més, “l’escàner et permet fer un escaneig a alta qualitat i llavors pots fer còpies molt grans, de fet les fotografies de l’exposició són de gran format amb mides de 70×100. D’aquesta manera, pots veure detalls que a simple vista no veuries”.

L’exposició de Rosero té un marcat accent autobiogràfic: “El nom de l’exposició, “De higos a brevas”, ve perquè hi ha un element vehicular a tota l’exposició que són les figues com a fruita i la figuera com a arbre. L’exposició tracta de l’aroma que em porten i de com han representat diversos moments de la meva vida”.

També hi ha un significat més profund, tal com ens explica Rosero: “Les figues i les figaflors surten del mateix arbre, la figuera, el que passa és que en l’època de recollida hi ha figues que no acaben de madurar i es queden a l’arbre fins a la següent temporada, que llavors serien figaflors. Entre la recollida de les figues i de les figaflors hi ha un lapse de temps d’uns 8 a 10 mesos, i jo volia fer un paral·lelisme entre aquest lapse de temps i el lapse de temps de la meva vida fins ara, que tinc 31 anys”.

Per tant, el que ha fet Rosero és “utilitzar figues que vehiculen amb altres elements. Per exemple, en una fotografia hi ha una figa al mig i al voltant hi ha elements per teixir llana, i en aquest cas represento a la meva àvia que és la que teixia. La intenció seria representar diferents moments de la meva vida amb figues i objectes”.

“De higos a brevas”, que és la segona exposició que Rosero organitza amb fotografies fetes amb escàner, es pot visitar, doncs, a partir de l’11 de maig a la sala d’exposicions de la Biblioteca Josep Soler Vidal, on s’estarà fins a l’11 de juny.