l'Espai Escènic
Comencen els cursos de l’Espai Escènic amb mesures anti-Covid-19 per evitar al màxim els contactes

Arriba setembre i tot torna a començar, malgrat les actuals i excepcionals condicions marcades per la pandèmia. Els cursos de l’Espai Escènic-Escola d’Arts Escèniques de Gavà no es queden al marge d’aquesta tornada a la nova normalitat tot i que, com és preceptiu, comencen de manera una mica diferent a la d’altres anys.

Jordi González, un dels dos directors de la companyia La Roda Produccions, que gestiona aquests cursos de l’Espai Escènic, ens ha explicat que “les ganes que tenim de fer coses són màximes després d’estar tants mesos tancats, però òbviament hem implementat mesures especials com ara presa de temperatura, entrades i sortides esglaonades i separades pel davant i pel darrera, i rentat de mans, entre d’altres. L’essència dels cursos serà la mateixa, però amb les mesures que marquen els protocols”.

Al casal que han fet aquest estiu ja van reduir l’aforament al 50%, i ara en aquests cursos que comencen “treballarem amb el tema de les ràtios i farem neteja dels espais cada vegada que surti un grup i farem que utilitzin lavabos diferents, farem que els grups es moguin sense que es creuin, és a dir, la idea és evitar en tot moment que la gent es trobi”.

A les classes “treballarem amb distància de seguretat i amb mascareta quan calgui, és a dir, quan la distància sigui suficient no portarem mascareta, i si hem de fer qualsevol activitat que requereixi d’una aproximació com a grup llavors la portarem. Hi ha disciplines que, per exemple, s’han de fer sense mascareta, com ara cantar, que és inconcebible fer-ho amb mascareta, és antinatural, no pots cantar bé”.

González ha confessat que a La Roda en cap moment s’han plantejat fer aquests cursos de manera online: “Tot ha de tornar a començar, sempre s’ha de voler tornar a intentar, per això aquest estiu teníem moltes ganes de fer el casal per fer la prova, i el resultat és que es va fer sense cap incidència més enllà de les incomoditats dels protocols de seguretat que ens toca viure a tots. El casal va ser un èxit, es va omplir, i això demostra que la gent també té ganes de tornar a una certa normalitat”.

L’èxit d’aquest casal d’estiu s’està traslladant, de moment, als cursos anuals ja que “depenent dels cursos i de les edats ja és complicat trobar places, la resposta està sent molt semblant a la d’altres anys”.

Respecte a la situació actual de la cultura, González ha deixat clar que La Roda està sortint molt malparada ja que “la companyia té dues potes i ara mateix només funciona una, la dels cursos de l’Espai Escènic. A l’altra pota tenim una companyia teatral que està estancada, tenim un local ple d’escenografies que no es belluguen des de fa sis mesos, i la cosa està molt complicada perquè, tot i que nosaltres podem anar demà mateix amb la furgoneta on ens cridin i muntem el show, els programadors tenen por i hi ha pocs ajuntaments valents que s’atreveixin a programar”.

El director és molt crític amb la gestió cultural dels responsables polítics que piloten les mesures per lluitar contra la Covid-19: “Les mesures de seguretat es compleixen en els teatres, on no hi ha hagut cap, cap, cap rebrot, ni cap, cap, cap contagi, i en canvi som els més castigats. A nosaltres els teatres ens els han tancat ja dues vegades des de que va acabar el confinament, i és absolutament incoherent, injust i discriminatori que jo pugui anar a fer una paella, anar a comprar, anar a fer un cafè a la terrassa, anar a la platja, però no puc anar al teatre”.

González adverteix que això “està creant un estigma perquè si tanquen només els teatres i deixes oberts els altres llocs estàs llençant un missatge de que en els teatres hi ha perill quan és exactament el contrari, són llocs on es compleixen estrictament les mesures de seguretat, t’identifiquen, dones el teu nom, et poden localitzar, hi ha un distanciament físic real a les butaques, és obligatori l’ús de mascareta, i al final és molt més probable que agafis el virus en el supermercat o en el metro, que va a petar”.