Jordi Martí presentarà a Gavà el El Llibre Negre
Jordi Martí presentarà a Gavà el El Llibre Negre

L’Ateneu Popular La Màquia acollirà aquest divendres, a les 19.30 hores, la presentació d’ “El Llibre Negre” amb la presència del seu autor Jordi Martí. L’obra és una antologia de textos escrits per intel·lectuals i obrers llibertaris que des de final del segle XIX fins a la Guerra Civil que debateren sobre la relació entre el catalanisme, la independència i l’anarquia a Catalunya.

El Llibre Negre inclou textos de 1842 a 2018 i es presenta en tres volums d’unes 380 pàgines cadascun. Els tres llibres tenen un total de 1.352 pàgines i inclouen un total de 158 textos.

Primer volum

Inclou 48 textos, des de lletres de cançons com Els Segadors, A les Barricades, Fills del poble o La Campana fins a textos de Joan Maragall o Miquel Ventura; articles teòrics de Pi i Margall, Pere Coromines, Anselmo Lorenzo, Joan Montseny, Salvat-Papasseit, Simó Piera, Salvador Gibert, Salvador Seguí, Eudald Canibell, Jaume Brossa, Dídac Ruiz, Joan P. Fàbregas…; i poemes d’Emili Guanyavents, Eduard Marquina, Felip Cortiella, Cels Gomis o Josep Llunas; així com textos programàtics de publicacions com El Chornaler, La Tramontana, Avenir o Progrés. També s’hi poden trobar textos legislatius com el decret de creació del CENU o el Decret de Col·lectivitzacions i posicionaments diversos de la CNT i la FAI. Cada un dels textos va acompanyat d’un petit estudi sobre el personatge, la publicació, el moment o el text en qüestió, obra de l’antologuista, així com il·lustrat amb imatges relacionades amb el text, ja siguin capçaleres de diaris o fotografies dels autors, una estructura que es repeteix en la resta de volums.

Segon volum

El segon volum del Llibre Negre inclou textos entre 1940 i 1999. Aquests textos són de Joan Ferrer, Joan Fuster, Roc Llop, el butlletí de la CNT a l’exili de París “Terra Lliure”, Ramon Subirats, Oriol Solé Sugranyes, Jaume Balius, Miquel-Dídac Piñero, Frederica Montseny, Josep Vicent Marqués, el Comitè Maulet de l’Horta de València, Maulets per l’autonomia obrera i el comunisme de consells, «Visca la Terra!!» i la Federació Anarquista-Comunista Catalana (FACC), Marcel·lí Reyes, Ricard de Vargas-Golarons, la Coordinadora Llibertària dels Països Catalans, les Joventuts Llibertàries del Barcelonès, la CNT dels Països Catalans, l’MDT, la CNT de Catalunya i CGT Catalunya, Ramon Barnils, la 1a Trobada Internacional dels anarquistes i llibertaris que lluiten per l’alliberament nacional dels pobles oprimits i no reconeguts a Guasila (Sardenya), el Col·lectiu Ikària, Jordi Sabater, L’Autòpsia Social, Josep Serra i Estruch, Recerca Autònoma, GAT, Gerard Jacas, Emilià Páez, Pascal Comelade, Joan-Lluís Lluís i Aleix Renyé, i Ramon Claret Gual.

Tercer volum

El tercer volum del Llibre Negre inclou textos de 2000 a 2018. Aquests textos són Josep Maria Reguant, les Joventuts Anarco Independentistes, la Xarxa de Lluites Independentistes Llibertàries, Gerard Horta, la Lliga Anticolonial, la Confederació General del Treball de Catalunya, el Col·lectiu Negres Tempestes, Catarko del Prat, Jordi Martí Font, La Rosa dels Vents, Iñaki Aicart, Lluís M. Xirinacs i Damians, el Bloc Negre, el Bloc Raret d’Alacant, el Col·lectiu L’Ullal del País Valencià, Mònica Ferrer Cano de la FEL-UAB, David Pujol i Mulet, Jordi Bonet Martí, Ferran Aisa, Pablo Molano Romero, Enric Casasses, la Subcomandant Júlia Martínez, Ivan Miró, Txema Bofill, Cultura Obrera, Xavier Diez, Raimundo Viejo, Els Surfing Sirles, la Coordinadora Llibertària de Mallorca, el Grup de Reflexió per a l’Autonomia (GRA), Roger Palà, Carlos Taibo, Roger Pelàez, La Ratlla per Catalunya, Víctor A., Un Company Llibertari de Barcelona, Quim Garreta, l’Assemblea Llibertària de la UAB, la CGT Baix Camp-Priorat, l’Ateneu Llibertari de Reus, el SP del Comitè Confederal de CGT Catalunya, Jordi Garcia, Anarquistes de València, Joan Carles Gelabertó, Núria Comerma i Cortada, David Algarra,la Federació Anarquista de Catalunya, el SP de la Federació Intercomarcal de CGT Tarragona, el Sindicat d’Olot de la CNT, la Secció Sindical CGT Ajuntament de Barcelona, CNT-Catalunya, Heura Negra, CNT Catalunya i Balears, Oca Negra, Solidaritat Obrera, Santiago López Petit, Josep Garcia Vázquez, Ermengol Gassiot, Una posició, Emili Cortavitarte, Manel Aisa, Joni D, Enric Duran i Giralt, Miguel G. Gómez i Laia Vidal.