José Antonio Montero
Montero, als estudis de Ràdio Gavà

El gavanenc José Antonio Montero presenta a Gavà el seu poemari “Mi sangre es negra, mi herencia es minera”. Es tracta d’una recopilació d’alguns poemes ja publicats i d’altres inèdits on, tal i com el mateix Montero ens explica, trobarem “referències als meus orígens, la meva infància, la meva joventut, i els meus recorda, a banda de posteriors reflexions personals”.

Però aquest recull té una peculiaritat molt important ja que inclou també un vocabulari miner propi de la zona on el seu pare havia treballat, que és la comarca de Sierra Morena, un dels majors centres miners que havia a les províncies de Sevilla i de Córdoba. En el centre miner del seu pare “subministraven carbó tant per a la indústria com per a les màquines de llarga distància de Renfe que encara funcionaven amb vapor”. El mateix Montero havia arribat a treballar algun temps a la mateixa mina del seu pare però “en tasques de superfície com ara feines de despatx, de reparacions, etc.”.

Montero es va aficionar a escriure quan “em vaig jubilar, ja que m’avorria moltíssim. Va ser llavors quan vaig decidir fer el que ja de nen m’agradava, que era escriure poesia. Vaig començar a escriure i ara ja tinc vora de 400 poesies escrites”.

Finalment va arribar el moment de fer una recopilació, i de fet “Mi sangre es negra, mi herencia es minera” és el segon recull de poemes de Montero, que admet que les seves influències “òbviament passen per Machado i per Lorca, les meves dues grans influències”. La seva visió vers la poesia “no té a veure molt amb les meves qualitats, sinó amb pensar què li agradaria recordar i llegir a la persona que sigui coincident en el temps i en les formes, i saber plasmar això. Hi ha qui no té aquesta qualitat, i sembla humilment que jo la he trobat ja que la majoria dels meus seguidors es veuen molt identificats, el que és un veritable orgull per a mi”.

Montero té molt clar que la seva és “una poesia social i costumista, em surt així, no és una cosa que jo pensi molt”. I és una poesia que agrada molt, tal i com reconeix Montero, que no s’esperava aquest èxit: “Em demanen els meus poemes de totes parts d’Espanya i sempre relacionat amb centres miners, ho fan a través de Facebook”.

La presentació de “Mi sangre es negra, mi herencia es minera” tindrà lloc aquest dimarts, 8 de febrer, a partir de les 18:30 hores, a la Biblioteca Josep Soler Vidal.