Síndic de Greuges
El Síndic de Greuges va presentar ahir la memòria de l’any 2019 en un Ple extraordinari realitzat telemàticament

El Síndic de Greuges de Gavà, Juan Martínez, va presentar ahir la seva memòria corresponent a l’any 2019. La presentació s’ha fet amb alguns mesos de retard a causa de la pandèmia de la Covid-19, i de fet Martínez s’hi ha referit molt a aquesta crisi en la seva exposició degut a que “hi ha coses que no poden esperar a la presentació de la memòria de 2020”.

El Síndic ha recordat que “la pandèmia ens ha obligat a exagerar els nostres deures i a aparcar els nostres drets, realitat que acatem però que hem de recuperar al 100% quan això es normalitzi, i si bé és cert que possiblement haurem de canviar formes i idees, mai hem de perdre els nostres drets”.

Martínez ha criticat la gestió de les administracions públiques en aquesta pandèmia en alguns àmbits. El més destacat, la sanitat: “La pandèmia no és l’únic problema de salut en aquest país, i l’atenció mèdica no pot estar aturada i bloquejada per si ens arriba alguna cosa, hem d’afrontar-ho tot i atendre a tots els malalts amb la mateixa intensitat”.

Tot i reconèixer que l’Ajuntament de Gavà no té competències en sanitat, el Síndic s’hi ha abocat degut a la gravetat de la situació: “Hem de recuperar plenament l’atenció a malalts que no tinguin la Covid-19 i que podem perdre, aquells que tenen càncer o altres malalties greus. S’ha d’atendre a les persones en els CAPs, no deixar-les en el carrer durant hores al ras”.

El Síndic també ha denunciat que “els acomiadats a causa de la Covid-19 no poden esperar mesos en cobrar l’atur, o ¿no han de pagar llum, aigua, o impostos? Les moratòries no els eximeixen dels pagaments, i si tarden en cobrar poden perdre la casa”.

Respecte a les dades de 2019, el Síndic va portar a terme un total de 88 actuacions, de les quals la gran majoria, 62, van ser consultes, mentre que 15 van ser gestions i només 11 van ser queixes. La major part de les consultes correspon a l’àmbit d’espai públic, seguretat i convivència, amb temes com ara sancions de trànsit, desperfectes en guals, o relatives al servei de recollida d’escombraries. Cal destacar que durant tot el 2019 el Síndic no va iniciar cap actuació d’ofici.

Martínez va presentar la memòria del 2019 en una sessió extraordinària del Ple Municipal en la que tots els grups municipals van expressar el seu agraïment per la seva tasca. Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), va recordar que “l’informe de l’any 2020 serà molt diferent del que acaba de presentar a causa de la pandèmia, que haurà creat necessitats, consultes i gestions que segurament durant l’any 2019 ni ens hauríem plantejat”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), va destacar de la seva banda que “la ciutadania malauradament moltes vegades confon la figura del Síndic amb una oficina de queixes, i per tant esperem i desitgem que el sentit de la Sindicatura tingui més calatge en la ciutadania i, en conseqüència, hi hagi un increment de les actuacions en defensa dels gavanencs”.

Miguel Herrera, portaveu de Podemos (PODEMOS), va agrair també la tasca del Síndic municipal i va posar de manifest que “el Síndic analitza amb diligència i professionalitat tant les queixes de la població com aquells temes que ell considera rellevants per la nostra ciutat”. Herrera va afirmar a més que “com ve sent habitual, el nostre grup coincideix plenament amb l’exposició que el Síndic realitza en el seu informe, i d’alguns d’aquests problemes, com ara els de la sanitat, ja ens hem manifestat públicament”.

Miguel Ángel Ibáñez, portaveu de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), es va alinear amb la resta de portaveus municipals i va destacar, entre altres qüestions, que “nosaltres valorem molt positivament els seus articles d’informació i d’opinió en el diari municipal El Bruguers, entenent que serveixen de divulgació de les seves funcions de suport al ciutadà”.

Albert Massana, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), es va mostrar d’acord amb les reflexions del Síndic en relació a l’actual pandèmia: “Ens cal aprendre i tenir molt sentit comú, els drets tothom els demana però de les obligacions ningú se’n recorda, sobretot a l’hora d’atendre al ciutadà. Ja sé que falten recursos, però a una queixa d’un ciutadà mai se li pot contestar que en falten, o que la posició política de l’ajuntament és contrària”.

Jordi Tort, portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), de la seva banda es va dirigir a Martínez per dir-li que és “un exemple de servei públic i de dedicació als interessos de la ciutadania, i estem orgullosos de poder comptar amb vostè com a Síndic ja que la seva visió ens ajuda a identificar problemàtiques o dificultats en la gestió i, per tant, ens ajuda en la millora continuada de l’administració”, i va assegurar que “els detalls del seu informe seran analitzats per tots els serveis municipals amb l’objectiu d’anar ajustant totes les possibles mancances que ens detalla”.

Per últim, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va voler sumar-se també als agraïments al Síndic i va destacar que “aquesta diagnosi tan exhaustiva i aquesta fotografia coincideix en gran mesura amb moltes qüestions que segur que hem de millorar i que des dels govern municipal també detectem. Aquesta anàlisi del Síndic ens ajuda en moltes ocasions a resoldre qüestions que no han estat ben resoltes, i en altres ocasions a poder donar una millor explicació d’aquests temes que afecten als ciutadans”.