Jugadors del C.F. Gavà (1921-2021)
Jugadors del C.F. Gavà (1921-2021): llibre de 100 anys d’història del club

A partir d’ara, tots els aficionats i estudiosos del C.F. Gavà tenen una eina de documentació imprescindible: el llibre “Jugadors del C.F. Gavà (1921-2021)”. Tal i com indica el títol, es tracta d’un exhaustiu repàs als 1.780 jugadors que han vestit la samarreta blaugrana des de l’any 1921 i fins el 2021. Ha estat un treball de recopilació que ha portat al seu autor, Enrique Fuentes, a 10 anys d’investigacions per recavar dades d’uns 4.000 partits entre oficials i amistosos.

Fuentes és aficionat del C.F. Gavà, especialment interessat en la seva història, que ja fa molts anys que, sota el pseudònim de Havok, porta i actualitza un complet bloc sobre els esdeveniments del club. Fuentes va pensar en el que seria aquest llibre “fa uns 10 anys, jo ja recopilava dades des de l’any 1992, que és quan vaig començar a seguir al Gavà. Des de llavors va anar augmentant el meu interès per la història del club, i quan vaig tenir una certa quantitat d’informació vaig decidir que seria interessant recopilar-la per compartir-la amb qualsevol que li pogués interessar”.

Evidentment, la part més complexa de la feina ha estat trobar informació d’abans de 1992, que és quan comença la base de dades pròpia de Fuentes: “Trobar informació d’equips de primera fila com el Barça, l’Espanyol o el Madrid és relativament senzill, però trobar informació d’equips com el Gavà ja és més complicat. Tot va ser més fàcil quan El Mundo Deportivo va digitalitzar la seva hemeroteca, a partir d’allà, i també consultant altres hemeroteques, vaig poder recopilar tota aquesta informació antiga que em mancava”.

Fuentes també va haver de parlar amb historiadors d’altres clubs esportius, jugadors i familiars de jugadors, i fins i tot va recórrer a l’Arxiu Nacional de Catalunya, “on es conserva el fons de la Federació Catalana de Futbol”. Una de les parts més complicades de la feina va ser la de “genealogia, anar tirant de cognoms de jugadors per trobar familiars seus com ara fills, dones o nets, i mirar de posar-me con contacte amb ells per veure si em podien explicar alguna cosa o si podien aportar alguna fotografia”.

Una altra font d’informació important per la recerca va ser Dolors Vaghi, la filla de Jordi Vaghi, que “durant moltíssims anys va fer totes les cròniques del Gavà per diversos diaris, i em va proporcionar moltes fotografies”.

El llibre és desde ja una valuosa font d’informació atesa la seva exhaustivitat: “No sé si hi són absolutament tos els jugadors que han vestit la samarreta del Gavà, ja que hi ha èpoques on hi ha poca informació, com ara desprès de la Guerra Civil ja que el Gavà jugava en categories molt baixes, o potser també a principis dels anys 50 hi ha algun petit forat d’alguna temporada on ha estat complicat trobar informació. Però a partir d’aquí crec que ho tinc tot bastant controlat”.

La inclusió de molts jugadors que van participar només en partits amistosos “ha estat òbviament molt més complicat de seguir, ja que a la premsa no apareixia informació sobre aquests partits. Segurament se m’han escapat molts, però he intentat que siguin els menys possibles”.

El llibre té 612 pàgines i està auto-editat pel mateix Fuentes. Es pot adquirir a les xarxes socials del seu bloc a un preu de 25 euros.