Julia Tarrats
Tarrats, en una imatge promocional de la seva exposició Gold Japan (Imatge: cortesia Julia Tarrats)

La jove pintora gavanenca Julia Tarrats inaugura la seva primera exposició en solitari, Gold Japan. La mostra està composada per 15 pintures on Japó i la figura de la geisha són els eixos centrals: “La mostra gira entorn l’art tradicional japonès amb un gir més contemporani que li dono amb l’ús de metalls com són l’or i el coure”, ens explica la pròpia Tarrats.

La geisha és “unes protagonista molt clara” en aquesta exposició, una figura que “era l’encarregada de transmetre aquesta cultura japonesa al llarg de diverses generacions. Per aquest motiu he volgut representar les geishes i donar-li a aquesta figura la seva importància”. A més, a les obres de Tarrats les geishes “apareixen envoltades d’elements de la natura que ajuden a reforçar el missatge de la bellesa com un fet efímer. La bellesa tant de les persones com sobretot la de la natura, que és una bellesa que amb cada estació es renova però que neix i acaba morint”.

Les 15 obres que ha escollit Tarrats per aquesta exposició són fetes a l’oli amb aplicacions de pa d’or o pa de coure. La inspiració per crear aquestes obres sorgeix “d’una banda d’una profunda investigació que he fet sobre art tradicional japonès, i d’altra banda he tingut la sort de que, gràcies a internet, és fàcil accedir a fotografies actuals de Japó, que és un país al qual encara no he tingut la sort de poder viatjar”.

Tarrats, que es va formar a l’Escola de Belles Arts Francisco Valderrama de Gavà, té una llarga trajectòria participant en exposicions col·lectives, però aquesta és la seva primera exposició en solitari. La idea d’aquesta exposició va sorgir de la mateixa pintora: “Jo no tenia potser tanta obra pròpia i no m’havia plantejat fer una exposició en solitari, però el 2023 em vaig centrar molt en produir obra pròpia i ho vaig proposar al departament de cultura de Gavà. Em van donar data per aquest febrer, i això m’ha permès poder estar-me tot el 2023 pintant i preparant les obres d’aquesta exposició”.

La perspectiva d’una primera exposició en solitari és un fet que, òbviament, excita molt a Tarrats: “Estic molt emocionada, m’encanta poder treure a la llum tota aquesta feina que representa moltes hores tancada a l’estudi, és un temps molt solitari en el que estàs creant i la teva obra només la veus tu i la gent més propera. Així que tinc moltes ganes de compartir les obres i poder rebre les reaccions de la gent”.

Gold Japan s’inaugura el divendres, 2 de febrer, a la Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà. Allà es podrà visitar fins el dimecres 28 de febrer.