Junts per Gavà (JUNTS) va demanar en el Ple Municipal d’octubre que es va celebrar ahir que es redacti un Codi Ètic de Conducta i Bon Govern. Aquest codi seria “d’aplicació als càrrecs electes i personal directiu i de confiança de l’Ajuntament de Gavà i esdevindria un òrgan independent que valori aquells actes, ja siguin reals o siguin virtuals com ara interacció a les xarxes socials, susceptibles de traspassar les seves obligacions ètiques i morals amb opinions personals que puguin col·locar a Gavà als mapes de la manca de respecte i l’improperi, com malauradament ja ens ha passat algun cop”.
Junts, que va traslladar aquesta petició al govern municipal en el torn de precs i preguntes, va recordar que “fa unes setmanes el govern municipal ens van instar a tots els grups amb representació a la Corporació a col·laborar en l’elaboració del Codi Ètic de Bona Conducta, tal i com reflecteix el ROM en el seu Títol VI articles del 205 al 211”.
Tanmateix, Junts considera que és “necessari accelerar aquest procés per tal de tenir-lo vigent l’abans possible”, i va anunciar que es posava “a disposició del grup de treball pertinent per col·laborar-hi, si escau i així ho consideren”.
Junts també va fer un altre prec en el mateix Ple, en aquesta ocasió relacionat a la recent adhesió de l’Ajuntament al projecte RECICLOS, que és un sistema de reciclatge digital que premia als ciutadans compromesos amb el medi ambient.
RECICLOS està desenvolupat per ECOEMBES, “organització ambiental sense ànim de lucre que factura anualment centenars de milions d’euros. Però què és ECOEMBES?? Qui s’amaga al darrere?? Segons Greenpeace, es tracta d’un conglomerat empresarial que monopolitza els contenidors grocs de l’estat espanyol i que està format per empreses multinacionals i associacions d’empreses de detergent i productes de neteja, de begudes refrescants, i d’industrials envasadors d’oli comestible”.
Junts creu que en realitat ECOEMBES són “les empreses generadores dels residus fent lobby en contra dels envasos retornables, allò que se’n diu SDDR (Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn) i que funciona amb èxit a països referents en reciclatge com ara Alemanya, Noruega o Finlàndia”. I aporta també una dada “que no és menor: segons dades contrastades, del 75% triomfal de reciclatge de plàstics domèstics que anuncien, amb prou feines en recuperen un 25%, i d’aquest 25%, el 40% acaba a abocadors, incineradores, exportats o, directament, abandonats al medi, es a dir, contaminant-nos”.
Per aquests motius, Junts va demanar “des del desconeixement dels compromisos adquirits, repensar sumar-nos a aquest projecte i cercar alternatives menys mediàtiques però més properes i respectuoses amb el medi ambient”.
En el mateix torn de precs i preguntes, Junts també va formular dues preguntes. D’una banda, es van interessar per l’estat dels projectes pendents d’executar dins el programa “Junts Fem Barri 2018”, i “si tenen establert un calendari d’actuació per l’any 2021”. Finalment, van “tornar a preguntar per l’estat de l’abonament de les subvencions per a autònoms i micropimes aprovades el mes de maig, ara que aprovarem una nova línia de subvencions pels sectors afectats pel tancament des del 17 d’octubre”.