Junts per Gavà
Isidre Casas, portaveu municipal de Junts per Gavà

Junts per Gavà (JUNTS) presentarà en el proper Ple Municipal d’aquest mes de novembre una Declaració Política per visibilitzar “el recolzament i suport als gairebé tres mil treballadors autònoms de Gavà”.

La formació demanarà al plenari que “manifesti el seu suport als treballadors autònoms del municipi que pateixen els greus efectes de la pandèmia i que els encoratgi a tirar endavant malgrat les limitacions d’algunes administracions i l’omissió d’altres”.

Tanmateix, instarà al Ple a fer dues peticions. D’una banda, al Govern de la Generalitat per tal que “augmenti els recursos destinats als ajuts a autònoms i replantegi els criteris redistributius, prioritzant la necessitat a la rapidesa per garantir la seva viabilitat i funcionalitat”. I de l’altra banda, al govern d’Espanya per tal que “suspengui el pagament de la quota d’autònoms i apliqui l’exempció i/o aplaçament d’impostos, sense interessos, pels treballadors autònoms que desenvolupen la seva activitat en els sectors més afectats per la pandèmia i poden acreditar una baixada d’ingressos no assumible per causes alienes”.

Junts recorda que els treballadors per compte propi “representen gairebé el 17% de les afiliacions a la seguretat social a Catalunya, i en aquesta crisi derivada de la pandèmia han estat dels més castigats, per la volubilitat dels ingressos dels no assalariats, pel tancament de negocis directament relacionats amb la seva activitat, per la inexistència de prestacions d’atur, i per l’elevat percentatge d’impostos que paguen”. En canvi, segueix la formació, “se’ls han apujat les quotes independentment del que facturen, que ja son de les més altes d’Europa, i se’ls ha fet abonar l’IVA malgrat no poder cobrar moltes de les factures per insolvència dels clients. Són, molt probablement, el col·lectiu més maltractat impositiva i econòmicament de l’Estat i sobre el que descansa bona part del pes de la innovació, la flexibilitat i la cultura”.

Junts conclou que “si quelcom hem aprés d’aquesta pandèmia és que les administracions públiques competents no estaven preparades per fer front a totes les demandes i necessitats que anirien sorgint sota les premisses de la urgència i l’eficiència. I és aquí on apareix la improvisació d’una banda i la frustració de l’altre”. I destaca per últim que “la frustració arriba quan s’anuncien ajudes amb grans xifres, des de les diferents administracions, sense avaluar els recursos de presentació, estudi i atorgament de sol·licituds que disposen”.

Junts va aprofitar ahir dilluns, primer dia que “molts autònoms poden reprendre la seva activitat després de romandre tancada la seva activitat, total o parcialment, durant més d’un mes”, per assegurar en una nota de premsa que en aquesta formació “volem solidaritzar-nos amb tots els autònoms i per això presentarem aquesta Declaració Política on esperem i confiem s’hi vulguin afegir la resta de grups polítics del consistori”.