millan

La seu de Junts per Gavà va acollir el passat 19 d’octubre la primera de tota una sèrie de xerrades culturals que han programat, amb l’objectiu de dinamitzar el local amb tota mena d’activitats. L’encarregat de donar la primera d’aquestes xerrades va ser Jordi Millan, historiador expert en l’època de Cristòfol Colom que va començar a estudiar la carrera un cop jubilat i que va obtenir una matrícula d’honor al seu treball de final de grau. Precisament aquest treball, titulat “Des del Paral·lel al Meridià. Colom entre dos tractats històrics”, va ser el protagonista de la sessió. Millan va explicar “les coses que van passar entre el 1479, quan es va signar el tractat d’Alcàçoves, i el 1494, quan va ser el tractat de Tordesillas. Em sembla que amb el tema de Colom hi ha massa part novel·lada, i a mi m’agrada rascar i deixar-ho només en el fet estrictament històric”.

L’estudi de Millan explica com el primer viatge oficial de Colom a Amèrica va obligar a canviar el Tractat d’Alcàçoves pel Tractat de Tordesillas. Amb el primer, Portugal i Castella varen repartir-se l’oceà Atlàntic, usant un paral·lel que passaria per l’extrem més meridional de l’illa del Hierro, mentre que amb el segon es van posar d’acord en repartir-se’l per mitjà d’un meridià, a 370 llegües oest de les illes de Cap Verd. La navegació de Colom, en la seva “descoberta” d’Amèrica, va ser crucial perquè va permetre comprovar que la ruta que deixava lliure el primer tractat era impracticable per anar-hi, mentre el segon tractat la reflectia.

Alejandro Ortiz, integrant del grup de coordinació de Junts per Gavà, es va mostrar molt satisfet “d’estrenar la temporada de tardor amb les xerrades culturals que tenim programades. Avui Jordi Millan ve a presentar el seu excel·lent treball, i el que esperem és gaudir d’ell i continuar gaudint amb altres xerrades culturals durant tot el curs”.