Kopisuno
Un dels grafitis de Kopisuno (Foto: Instagram @kopisuno)

L’artista grafiter Kopisuno està deixant la seva petjada a Gavà en els darrers mesos. El viladecanenc ha pintat unes 8 obres en murs lliures de Gavà, tot i que com ell mateix reconeix, “és molt relatiu perquè, com precisament són murs lliures, les obres es tapen i duren el que duren”.

Kopisuno ha pintat en tots els murs lliures que existeixen a Gavà, per exemple el de la riera de Sant Llorenç o el de la zona industrial. Els grafitis de Kopisuno són identificables ja que tots ells estan dedicats al món del manga i de l’anime: “Des de 2005 faig grafitis però fins ara només feia els típics de lletres. Em vaig passar el confinament d’aquest any, però, veient animes, i quan vaig sortir del confinament vaig començar a pintar animes per poder donar-li altres usos a l’esprai”.

Kopisuno intenta ser el més fidel possible als originals, agafant “escenes de moments èpics com, per exemple a Dragonball, Goku menjant núvols”. La sèrie preferida de l’artista és precisament Dragonball, tot i que “també m’agraden molt sèries antigues, les clàssiques dels anys 90, com ara Cavallers del Zodíac”.

Els dibuixos de Kopisuno tenen un format bastant gran: “A mi el que m’agrada és, com a mínim, tenir de dos a quatre metres d’alçada en els meus dibuixos, i això complica tot la tasca perquè has d’anar als llocs adequats”. Respecte al fet de pintar en murs lliures, Kopisuno ho té clar: “En els murs lliures tu no saps quan et poden tapar però l’important és que et deixin acabar, una vegada l’acabo llavors li faig la meva foto i després ja pot venir qui vulgui i pintar a sobre, que per això estan els murs lliures, per tant un grafiti teu pot durar des de hores fins a dies, tot i que alguns meus porten mesos”.

Aquesta qualitat d’efímer és precisament una de les característiques de l’art del grafiti: “Quan comences a fer grafitis sí que et cabreja molt veure que t’ha durat hores el que has pintat , però després entens que aquest és un art efímer, que som molts els que pintem i que s’ha de deixar lloc a tothom. En aquest sentit, és normal en un mur lliure que jo pinti i que als dos dies algú pinti a sobre, és part del joc”.

Kopisuno és autodidacta i, tot i que porta només sis mesos dibuixant manga, “la veritat és que m’agradaria poder viure de dibuixar, tot i que és molt complicat ara mateix”.