El pes del plom
La funció es podrà veure divendres a Gavà

La Virgueria posa en escena, aquest divendres a Gavà, “El pes del plom”, un muntatge encabit dins el programa d’actes del GavàMón que versa sobre els interessos econòmics de la guerra i sobre els seus agents.

“El pes del plom” és un thriller poètic, una aproximació al món de les armes i a la seva indústria des d’una perspectiva humana i occidental. Es la història de quatre personatges que viuen les seves vides, que s’estimen i s’odien que tenen inseguretats i pors

El muntatge desvetlla la dramàtica realitat d’un comerç que té dos vessants que cal buidar. Una primera: la part que és adquirida pels Estats i que representa la major part de la producció d’armament al món, al voltant d’un 95 %. I una segona, que és sens dubte la més significativa i a la qual fa referència el Pes del plom, que és la part que alimenta molts dels conflictes armats que es desenvolupen en moltes parts del planeta, especialment als països empobrits d’Àfrica subsahariana o del Sud-est asiàtic, o d’aquells altres que pateixen la delinqüència del crim organitzat, com a molts països d’Amèrica Llatina. Un comerç que sense sobrepassar el 5 % de tota la producció d’armes mundial, és el més criminal, perquè alimenta els senyors de la guerra i els grups armats; o les bandes de narcotràfic que actuen en països que aparentment no estan en guerra, però en canvi produeixen altes taxes de mortalitat a Mèxic, Veneçuela, Hondures, Sud-àfrica i punts altres.

Aquest és un tràfic d’armes desregulat, que viatja de Nord a Sud, és a dir, dels països industrialitzats cap als països empobrits; un comerç que necessita d’una indústria sense escrúpols; de la complicitat de governs que fan els ulls grossos; polítics i funcionaris corruptes que accepten suborns i que faciliten certificacions de destinació que, veritables o falses, permeten es desviïn les armes cap als qui les van a utilitzar.

La funció, que es farà a l’Espai Maragall, començarà a les 21 hores i tot seguit es farà un col·loqui. L’entrada és gratuïta i s’haurà de recollir a la mateixa taquilla.