La banca digital creix i molta gent gran es veu exclosa
Un centenar de persones van acudir a l'acte

Prop d’un centenar persones van assistir aquest dimecres a la xerrada debat sobre la implantació creixent de la banca digital i del tancament progressiu d’oficines i de com això afecta determinats col·lectius. com la gent gran, poc avesada a les noves tecnologies o amb difícil accés a elles. L’activitat, celebrada als baixos del Museu estava impulsada per l’Ajuntament de Gavà en el marc del Fòrum G3 de la Gent Gran, suposa la represa a l’activitat d’aquest grup. Des de l’esmentat fòrum, Manuel Francisco Sandoval assegura que “la nostra filosofia és arribar a totes les persones grans de la ciutat per debatre problemes importants que els afecten de manera directa”.

Sandoval avança que “en aquesta represa a la normalitat organitzarem diversos actes divulgatius i afegeix que hem volgut començar per aquesta qüestió financera perquè arran de la pandèmia s’ha agreujat i cal que el tema sigui abordat de manera urgent”.

Ingrid Vilanova

La xerrada va estar guiada per Íngrid Vilanova, professional de banca i representant de CCOO, la qual va denunciar que “des de la crisi del 2008, el sector s’ha dedicat a retallar plantilla, tancar oficines i a deixar de banda l’atenció presencial per la virtual. Aquesta manera de fer s’ha aguditzat amb la pandèmia i moltes persones s’han vist desateses”.

Vilanova assegura que “el constant tancament d’oficines suposa una nova dificultat per a la gent gran, que sovint es troba que ha de recórrer grans distàncies per arribar al caixer i que acaba perdent autonomia financera. No només els més grans, sinó també les persones de baix nivell cultural o d’àrees rurals sense accés a internet”.

Gemma Badia va donar suport a les reivindicacions del col·lectiu

L’Alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, qui també va participar de l’acte, va precisar que aquesta bretxa digital amb les entitats bancàries suposa una vulneració flagrant de drets perquè totes aquestes persones que, han treballat tota la seva vida, es troben ara moltes traves per accedir als seus propis diners. Cal revertir aquesta situació d’abús i fer tota la pressió possible des de les administracions públiques perquè estigui garantida l’atenció directa i personalitzada alhora de fer les gestions”.

El Senat acorda un paquet de mesures perquè els bancs millorin l’atenció a la gent gran

En aquest sentit cal destacar que aquest mateix dimecres, tots els grups del Senat han donat suport a un paquet de mesures concretes, d’acord també amb el sector bancari on una de les primeres mesures d’una futura llei seria que el tancament d’oficines no comporti eliminar caixers.

Per als clients que vagin a l’oficina, la llei també vol que les entitats els ofereixin atenció personalitzada i garanteixin que puguin fer totes les operacions que necessitin. I si cal, que puguin fer-les al caixer automàtic amb acompanyament i amb indicacions fàcils d’entendre.

També es parla de fer una reserva de caixers per a la gent amb més dificultats. A més, es vol aconseguir que tota la tecnologia, també la de les aplicacions, sigui senzilla, però reforçant la seguretat per evitar robatoris i estafes online.

Les entitats també hauran de tenir treballadors especialitzats per poder assessorar la gent que no se’n surti prou bé amb les noves tecnologies.

En els últims dies, diverses entitats com el Banc Santander, el BBVA o el Sabadell ja han anunciat mesures com l’ampliació de l’horari de caixa i atenció per a les persones grans.

A més, el document també assegura que es fomentarà que més entitats facin com el Banc Santander i utilitzin els serveis de correus per poder fer determinades operacions o retirar diners en efectiu.