pintures, entre elles dos del propi Hervás Amezcua, escultures i fotografies
A la mostra hi ha pintures, entre elles dos del propi Hervás Amezcua, escultures i fotografies

Fidel a la tradició una exposició de la Fundació Hervás Amezcua torna a ser una de les activitats que obre la programació de les Festes de Sant Nicasi, Nadal i Reis. Ahir a la tarda es va inaugurar “Composició a Vàries Mans. Obres del Fons de Donacions” a la Biblioteca Josep Soler Vidal.

La mostra aplega obres d’una cinquantena d’artistes plàstics donades pels seus autors que es podrà visitar fins el 31 de gener. Per al crític d’art Josep M Cadena “La Fundació Hervás Amezcua per a les Arts i la generositat dels que creuen en ella es sublimen en una acció col·lectiva que, amb el suport de la sala municipal que l’acull, representa un exemple i un estímul per als seus visitants”.

El periodista, articulista i escriptor Josep Lluís Atienza va ser l’encarregat de la presentació que va iniciar amb aquestes paraules “és emocionant per a mi aquesta presentació perquè jo sóc de Viladecans, però Gavà sempre ha estat la meva pàtria laboral”.

Sobre les obres que s’exposen va explicar que: “Aquestes són peces amb història, peces que reviuen quan s’exposen perquè la pintura neix per ser pintada i per ser vista igual que el llibre neix per ser escrit i per ser llegit. El mateix podríem dir de l’escultura, la ceràmica o la fotografia”. En definitiva, va dir Atienza “són artistes sense bretxa de gènere perquè hi ha un empat igualitari amb 22 entre autores i autors. Són 44 mirades diverses, de materials i tècniques diferents que van des del realisme figuratiu a l’abstracció total. Obres amb DNI i passaports diferents de qualsevol lloc del mapa de Catalunya”.

Hervás Amezcua va parlar de la idiosincràsia “dels 45 autors que conviuen a l’exposició” i de l’obra exposada. Sobre les donacions d’obres a una Fundació va explicar que “és una manera d’agrupar una sèrie d’obres que poden tenir unes característiques molt diferents en una sola unitat. Ara mateix aquestes obres que són nascudes en llocs molt diferents amb materials diversos formen una unitat que projecta la història de l’art de la societat d’una època determinada. En aquest cas l’època arranca en el 2003 que és quan nosaltres vam presentar la Fundació a Gavà i vam començar el nostre itinerari amb un pintor de Chicago, Matt Lamb amb una obra expressionista, Olive girl, que és una de les que configuren l’exposició”.

Hervás Amezcua finalment va dir que “podem dir que aquesta col·lecció de donacions que conservarem en la nostra entitat tindrem ocasió d’exposar-la de nou però pot ser no d’una manera tan complerta i diversa com en aquesta exposició”.

El tinent d’alcalde de Benestar, Acció Social i Ciutat Educadora, Germán Barrena, en nom del consistori va “donar l’enhorabona i va agrair a tots els autors la donació de les obres que formen part de l’exposició” i va dir que “m’agrada que les Festes d’Hivern s’inauguren d’aquesta forma tan agradable i fantàstica, amb cultura i en una sala tant especial com aquesta”.

Entre les obres exposades n’hi ha dos del propi Hervás Amezcua, una de l’any 1986 i una altra de 2002, molt diferents en temàtica i estil.