La botifarra d’ou de Maelca distingida per la Fundació Oficis de la Carn
Mario Garcia Asensio - Mario Elaborats i Carns SLU (Maelca), Gavà

El gavanenc Mario García Asensio, responsable de la carnisseria Maelca, ha rebut una menció especial al VI Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana. Concretament, el jurat la distingit en la categoria “tradicional”. El certamen, organitzat per la Fundació Oficis de la Carn i amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers–Xarcuters vol “reforc​̧ar el valor dels productes artesanals i del comerc​̧ de proximitat ​i a més, millorar la qualitat d’uns dels productes tradicionals procedents del receptari popular”.

García es mostra “satisfet pel reconeixement” i explica que “aquesta és la quarta vegada que em presentava”. També precisa que en principi va voler participar en la categoria innovadora “provant una recepta de farcit amb calçots i salsa de romesco” però el resultat no el va “acabar de convèncer”.

La categoria tradicional ha de complir estrictament amb la recepta clàssica, és a dir: carn de porc, ou, nou moscada, sal, pebre, canyella i pell de llimona ratllada. A partir d’aquí, el resultat pot dependre de la qualitat dels productes o de quina part de la carn de l’animal s’utilitzi. El toc final, segons Garcia, “és el secret millor guardat de cada productor i el que acaba definint el gust particular”.

Aquí Podeu escoltar l’entrevista a Mario Garcia feta a Ràdio Gavà

Guanyadors d’aquesta edició

El guanyador de la categoria botifarra tradicional, XavierAlemany Juanola de la Carnisseria Alemany de Girona​,presenta una botifarra“fruit de la formació i millorac onstant de la recepta i que vol seguir l’essència de la tradició a partir de productes km 0”.

Elguanyador de la categoria botifarra singular, Jaume Badia Verdeny de Badia Xarcuters de Tremp​,presenta una botifarra d’ou amb girella que vol “traslladar al paladar del consumidor la mescla de dos productes elaborats de forma tradicional i, a la vegada, retre un homenatge a aquest producte [la Girella] tradicional del Pallars”.

El guanyador de la categoria Farcit de Carnaval, Valentí Fàbregas de Fàbregas Xarcuters de Barcelona​,presenta un farcit de carnaval “que tot i no ser típic de la zona,vol traslladar l’essència del Pirineu a Barcelona a través del seu gust pronunciat i intens”.

Els tres guanyadors, davant el prestigi obtingut per part delsp roclamats en les edicions anteriors,asseguren que “és un orgull ser distingit amb aquest guardó” i esperen que la ciutadania s’apropi a les seves carnisseries/xarcuteries per assaborir la seva creació.